NRK Meny
Normal

Stenger tre bruer etter brukollaps i Sjoa

Tre trebruer i Akershus er midlertidig stengt etter brukollapsen i Sjoa forrige uke. Ytterligere sju trebruer på Østlandet skal undersøkes.

Brukollaps Sjoa

REGNEFEIL: En alvorlig regnefeil er årsaken til at en trebru over nye E6 på Sjoa i Gudbrandsdalen kollapset onsdag i forrige uke.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

– Vi har satt i gang et omfattende arbeid for å kontrollere andre trebruer med tilsvarende konstruksjon, sier avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen i NRK.

Onsdag i forrige uke kollapset på nye E6 ved Sjoa. I ettertid ble det kjent at det ble gjort en alvorlig beregningsfeil i prosjekteringen av brua, som gjør at den ble bygd med bare 27 prosent av den planlagte kapasiteten.

Oppdaget feil i konstruksjonen

Konsulentfirmaet Sweco Norge AS har oppdaget nå en feil i beregningsgrunnlaget for Sundbyveien bru på fylkesvei 507 i Dal i Akershus. Brua ble satt opp i 2011.

– Basert på undersøkelser vi har gjort og informasjonen fra Sweco har vi valgt å stenge brua midlertidig, sier Karbø til NRK.

Ytterligere to bruer er stengt i Akershus. Disse to trebruene, som begge ligger på private veier over E6, har samme konstruksjon som brua som kollapset ved Sjoa.

– Før vi vet hva feilien i beregningsgrunnlaget har å si for broenes bæreevnen velger vi å stenge midlertidig. Men vi håper at vi har svaret om noen dager.

Syv andre broer i Hedmark, Akershus, Oppland og Østfold sjekkes nå av Statens vegvesen. Det er ingenting som tyder på at det er noe feil på disse trebruene, men Vegvesenet vil være på den sikre siden.

Bro i Eidsvoll

SUNDBYVEIEN BRU: Statens vegvesenet sier de er gjort kjent med en feil i beregningsgrunnlaget for broen Sundbyveien på fylkesvei 507 i Akershus.

Foto: Mats Sparby/NRK