NRK Meny
Normal

Stenger luftrommet over Oslo

Store deler av luftrommet over Oslo-området stenges i de 10 ukene terrorrettssaken pågår. – En enorm overreaksjon, mener småflymiljøet.

Restriksjonsområdet over Oslo

Det er Oslo politidistrikt som innfører midlertidig flyforbud over Oslo, Asker og Bærum for alle småfly på grunn av rettssaken i Oslo tinghus.

Foto: Kart: Luftfartstilsynet

Det er Oslo politidistrikt som innfører midlertidig flyforbud over Oslo, Asker og Bærum for alle småfly på grunn av rettssaken i Oslo tinghus.

Dette innebærer at allmenn ferdsel med fly, som for eksempel private fly og helikopter, ikke kan fly over dette området.

– Dette er en overreaksjon fra politiets side. De reagerer overfor et miljø som ikke har noen historikk i Norge for å ha skumle hensikter, sier Per Julius Helweg, flytryggingsjef i Oslo Flyveklubb til NRK.

Helweg kan ikke si eksakt hvor mange fly som flyr i dette området, men mener det kan være snakk om opp mot 15 fly daglig.

– Det er snakk om klubbflyvning, skoleflyvning, private fly, firmafly og helikoter. Så det er ganske mange som må fly rundt, eller som ikke får gjort det de skal.

Artikkelen fortsetter under bildet

Per Julius Helweg i Oslo flyveklubb

Per Julius Helweg, flytryggingsjef i Oslo Flyveklubb, mener politiet overdriver.

Foto: Privat

Reagerer med vantro

Helweg sier småflymiljøet først fikk beskjed om dette rett før helgen, og reaksjonene har vært mange.

– Denne forbudssonen for småfly ble laget på veldig kort varsel, mens kun de nærmeste gatene rundt tinghuset stenges i forbindelse med rettssaken. Flere i miljøet har reagert med vantro og kan ikke tro det er sant.

– Du kan kjøre bil nesten helt inn til Oslo tinghus, men du kan ikke fly høyt over. Det er nesten ikke til å tro.

Forbudet gjelder ikke for rutefly, som flyr langt høyere enn småfly, og kontrolleres på en radar.

– Av sikkerhetsmessige grunner

Politiet er tilbakeholden med informasjon om sikkerheten rundt rettssaken som starter mandag.

– Flyforbudet er av sikkerhetsmessig grunner. Det ble vedtatt tidligere denne uken, men er noe vi har jobbet med en stund, sier Torgeir Brenden i Oslo-politiet.

Han legger til at det er flere vurderinger inne i bildet, uten at han vil gå mye nærmere inn på dem.

– Det jeg kan si er at vi skal ha politihelikopteret i lufta til tider, og da ønsker vi ikke mye trafikk der oppe.

– Gode planer

Politiet setter inn vaktstyrer foran og i Oslo tinghus allerede fra søndag ettermiddag.

– Vi mener å ha gode planer og god kontroll. Aktørene i rettssaken og publikum som kommer for å følge den, skal være trygge. Det skal også byens øvrige borgere være, sa innsatsleder Snorre Haugan i Oslo politidistrikt til NTB søndag.

Han vil ikke gå inn på hvor store vaktstyrker politiet kommer til å sette inn foran og i tinghuset fra søndag ettermiddag. Men sier det er tatt høyde for ulike scenarier og at politistyrken vil være tilstrekkelig så lenge rettssaken pågår, både inne i tinghuset og utenfor der trafikken er regulert.

Med unntak av trikken, er det bare nyttetrafikk, snevrere definert, som har tillatelse til å kjøre foran tinghuset.

Det vil være forbudt å fly i restriksjonsområdet alle hverdager i tiden 16. april 2012 til 22. juni 2012 fra klokken 06 til klokken 10 og fra klokken 14 til klokken 19.