NRK Meny
Normal

Nå stenger ring 2 på Tøyen

I natt stenger deler av en av Oslos viktigste veier. Nå er det bare busser som får kjøre gjennom Finnmarkgata på Tøyen. Både Ruter og byrådet forventer forvirrede bilister, kaos og kø.

Finnmarkgata stenges

STENGES: Fra i morgen blir det ikke mulig å kjøre bil fra Carl Berner til Tøyen gjennom Finnmarkgata, men bussen vil fortsatt passere gjennom.

Foto: Dang Trinh / NRK

Guri Melby

ANBEFALER KOLLEKTIVT: Samferdselsbyråd Guri Melby tror det kan bli kaos den første tiden og anbefaler folk å ta kollektivt

Foto: Eirin Eikås / NRK

Pressetalsperson Ruter Sofie Bruun

FORVENTER FORVIRREDE BILISTER: Pressetalsperson i Ruter Sofie Bruun

Foto: Ruter
Byrådet har tidligere varslet at gaten skal stenges rundt 1.juni. I natt skjer det. Det bekrefter bymiljøetaten og samferdselsbyråden.

Gaten, som ligger på Tøyen, blir stengt mellom Sofienberggata og Økernveien. Stengningen blir skiltet med forbudt for motorvogn, men buss i rute vil fortsatt kunne kjøre gjennom gaten. Det vil si at en av Oslos mest brukte bussruter, 20-bussen mellom Galgeberg og Skøyen vil kjøre igjennom. Ifølge bymiljøetaten vil omkjøringstraséen for andre bli skiltet.

– Grunnen til at vi gjør det er fordi vi ønsker å åpne opp grøntområdene og gjøre det bedre for de som bor der, sier samferdsbyråd i Oslo Guri Melby.

Stengningen er i første omgang et prøveprosjekt, i forbindelse med Tøyen-løftet, og målet er å fjerne trafikken forbi Tøyenparken og Munch-museet. Etter seks måneder skal prøveprosjektet evalueres, skriver Bymiljøetaten.

– Forventer kø

Finnmarkgata er en del av Ring 2, som er en av Oslos største gjennomfartsårer. Det fører til at mange bilister må finne en annen vei for å komme seg gjennom Oslo øst. Det kan ha konsekvenser for trafikken i området. Og mange har tidligere vært kritiske til stengning. Fremskrittspartiet har kalt stengningen for galskap.

Kollektivselskapet Ruter mener det vil bli forvirring i begynnelsen.

– Vi forventer at det tar tid før trafikantene lærer seg nytt kjøremønster. Vi forventer en del kø i starten, sier Sofie Bruun i Ruter.

Også byråden forventer at det blir problemer i morgen.

– Man må alltid regne med litt kaos når man legger om trafikken. Jeg vil oppfordre alle bilistene til å være oppmerksomme og følge skilting, sier Guri Melby.

Finnmarkgata stenger for all trafikk, på tross av alle trafikale problemer rundt i Oslo.

– Må følge nøye med på situasjonen

Det er allerede store trafikale problem i sentrumstrafikken etter at Dronning Eufemias gate åpnet. Melby er usikker på om stenging av Finnmarkgata vil gjøre at flere kjører ned i Bjørvika og gjør problemene enda større der.

– Det er vanskelig å forutse de konkrete effektene av det. Jeg tror vi må følge nøye med på situasjonen for å se hvordan det utvikler seg og om vi må gjøre nye tiltak som en følge av det.

Men hun mener det finnes mange gode alternative veier for folk som vanligvis kjører Finnmarkgata.

– Det viktige er at vi får skiltet godt sånn at folk vet hvor de kan kjøre.

Samtidig oppforderer byråden folk til å ta kollektivt i stedet for bilen.

– Det vil alltid være det enkleste i en slik situasjon.

Trøbbel med Nordenga bro

Tidligere i mai ble det oppdaget en sprekk i betongen på Nordenga bro. Den har vært stengt siden januar, og skulle egentlig åpne 5.juni. Men det er ennå uklart om den kan åpne som planlagt. Åpningen av denne broen kunne lettet trafikken i Bjørvika. På fredag er det ventet en avklaring.

– Hvorfor kan dere ikke vente med å stenge Finnmarkgata til man vet om Nordenga bro kan åpne?

– Jeg er forpliktet av bystyrevedtaket som sier at Finnmarkgata skal stenge så fort som mulig, og før 1.juni. Da kan jeg ikke gå tilbake på det uten god grunn. Vi vil overvåke situasjonen nøye og dersom det er behov for å gjøre endringer så gjør vi selvsagt det.

– Men 1.juni er først på søndag. Kunne dere ikke ventet til det?

– Vi har søkt om å gjennomføre dette før 28.mai og da er det den datoen vi forholder oss til, avslutter Melby.

Google har allerede stengt Finnmarkgata

ALLEREDE STENGT: Hvis du slår opp på Google maps for å navigere deg gjennom byen så får du beskjed om at Finnmarkgata allerede er stengt.

Foto: Skjermdump av Google maps