Hopp til innhold

Stadig flere leier naboens bil

Å dele bil blir stadig mer populært. Bilens svar på Airbnb har gått fra 0 til 50 000 brukere på ett år.

Parkerte biler

STÅR STILLE: Flere velger å leie ut bilen sin når de ikke bruker den selv. Disse bilene står på Vestli i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hvis bilen din står stille kan noen andre få glede av den. Du kan selvfølgelig gi nøkkelen direkte til naboen, men det kan også skje i ordnede former og gi deg noen kroner i lomma.

Og det er det mange som har kastet seg på. Etter ett år har bildelingstjenesten Nabobil.no 50 000 registrerte brukere, over 3 000 tilgjengelige biler og 13 000 leietransaksjoner på landsbasis. Fra nyttår har antall bestillinger økt med ti prosent uke etter uke, opplyser medgründer Christian Hager til Dagens Næringsliv i dag.

– 60 prosent av omsetningen er i Oslo og Akershus, sier daglig leder Even Heggernes til NRK. Han ønsker ikke å si hvor stor omsetningen er, men sier at Nabobil tar 20 prosent i provisjon.

Det hele skjer (selvfølgelig) over nettet, der utleier og leietaker finner hverandre og avtaler overlevering av nøkkel etter at leietaker har betalt. Forsikring er inkludert i leieprisen.

– Med tanke på at det i Norge er 2,5 millioner biler som står stille 95 prosent av tiden, så er jo potensialet gigantisk, sier Heggernes.

Mange former for leie

Nabobil er noe midt mellom de tradisjonelle bilutleiefirmaene og bilkollektivene. Bilkollektiver finnes i flere norske byer.

– Det er rom for flere, sier direktør i Bilkollektivet, Arne Lindelien. Han sier de ikke har merket noe særlig til at Nabobil har dukket opp.

Bilkollektivet drives som et samvirke der folk kjøper en andel til 5 000 kroner og betaler leie for bilbruk. Vil du ut av ordningen kjøper Bilkollektivet tilbake andelen.

– Vi har en jevn vekst og ser at vi har fått en noe høyere utnyttelse pr. medlem, så kanskje har de med veldig liten bruk gått over til Nabobil, sier Lindelien til NRK.

– Hva med skrammene?

Heller ikke hos et av de store bilutleiefirmaene, Bislet Bilutleie, har de merket at Nabobil er kommet på banen.

Lasse Dahl i Bislet Bilutleie

Lasse Dahl i Bislet Bilutleie.

Foto: Lasse Dahl

– Vi har ikke merket det på omsetningen, men det er mange som snakker om dem, sier daglig leder og eier Lasse Dahl. Han frykter ikke nykomlingen og innser at bildeling er kommet for å bli.

Han mener Nabobil er en kommersiell aktør på linje med Bislet Bilutleie selv.

– Ja, de tjener jo penger på dette, de også, sier Dahl.

Han ser noen forskjeller fra sin egen bransje.

– Våre biler er jevnlig på service, og vi har også et system for hva vi gjør hvis noen ikke leverer tilbake leiebilen. Hva gjør en privatperson som har leid ut via Nabobil da? Og hvordan takler de småskrammene som dukker opp, spør Bislet Bilutleie-sjefen.