Hopp til innhold

Stadig flere leier inn fødselhjelp

Fra urgammel tid har kvinner som har født selv hjulpet de gravide. Nå ønsker flere å leie inn ekstrahjelp for å få konstant oppfølging under fødselen.

Doula Gry Aksnes støtter paret gjennom fødselen

Doulaen Gry Aksnes støtter paret gjennom deres tredje fødsel.

Foto: Ylva Solum Aksnes

En gammel skikk har blitt fornyet. Tidligere ble de kalt hjelpekoner, nå kalles de for «doula». Ordet kommer fra gresk og betyr kvinne som gir omsorg.

Såkalt doula-virksomhet har vært godt etablert i blant annet Sverige og Danmark i flere år. Nå har fenomenet spredt seg til Norge.

Les mer om Norsk doula forening her

Hjelpekoner forsvant da jordmor ble et yrke og fødselen flyttet ut av hjemmet og inn i sykehuset. Men i dag finnes det finnes det flere doulaer som par og alenemødre kan leie inn for å støtte dem både før, under og etter fødselen.

Doula - en ekstra trygghet

Kate Leon Snipen og Kjell Marius Snipen skal føde sitt tredje barn og har hatt bare gode fødselsopplevelser. Men denne gangen har de valgt å bruke en doula for å få den ekstra tryggheten.

– En hver fødsel er unik. Vi har valgt å ha en doula for å få støtte fra noen vi har bygget et forhold til, noen som kan være der gjennom hele fødselen - en som ikke har vaktskifte, forteller Kate og Kjell Marius.

Video nsps_upload_2009_6_9_15_3_39_721.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Doulaen Gry Aksnes skal hjelpe Kate og Kjell Marius gjennom deres tredje fødsel. Klikk på bildet over for å se hva en doula gjør.

Jordmor som har det medisinske ansvaret må ofte følge flere fødsler samtidig. Men doulaen er alltid til stede, kjenner parets behov, er opplært i å dem følelsesmessig støtte.

Hun er et supplement til både far og jordmor og skal gi den fødende tillit til at hun mestrer en naturlig fødsel.

Kan komme i konflikt med jordmor

Gro Nylander er ammeekspert og overlege ved Rikshospitalet

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Men en doula kan komme i konflikt med rollen til jordmor, forteller ammeksperten og fødselslegen Gro Nylander.

Rollene deres overlapper på noen områder og det er jordmors utfordring å støtte kvinnen i samarbeid med doulaen og kvinnens partner. Men hittil har det ikke vært et problem.

– Jeg opplever at jordmødrene ser på det som svært positivt at doulaen er til stede fordi jordmødrene ikke makter å være til stede hele tiden.

– Og selv om mannen er en viktig støtte, er det enkelte ting en slik kvinnelig følge kan forstå bedre og bidra med i tillegg til mannen. Og det er all grunn til å tro at dette er svært positivt for kvinnen, forteller Nylander.

Færre keisersnitt, bedre fødsel

Doula veileder par før fødselen

Doulaen Gry Aksnes sammen med paret Kate Leon Snipen og Kjell Marius Snipen.

Foto: Ylva Solum Aksnes

Forskning fra blant annet Sverige og USA viser at der den fødende har en doula til stede i tillegg til mannen, ble behov for keisersnitt nesten halvert mens bruk av bedøvelse ble kraftig redusert.

Effekten skyldes at doulaen gjør kvinnen mer trygg og avslappet og forhindrer frykt og angst. Frykt og angst fører til produksjon av blant annet adrenalin som hemmer de naturlige fødelshormonene oksytocin og endorfin.

I tillegg hadde kvinnene som hadde en doula til stede en langt bedre fødselsopplevelse enn de uten.

– Dette er derfor noe som kan godt vurderes i lys av Stortingets vedtak om differensiert fødsel, mener Nylander.

Doulaskolen

Doulaen Gry Aksnes har født tre barn selv og har vært med som doula på mange fødsler. Hun forteller at pågangen for doulaer er større enn kapasiteten. Hun har derfor valgt å starte en Doulaskolen til høsten i Oslo.

– Når kvinnen kan slappe av går fødselen lettere og mer naturlig og det gjør at det blir mindre risiko for at det skal oppstå komplikasjoner, sier Aksnes.

Kunne du tenkt deg å leie inn en doula? Legg inn kommentaren din under.