Hopp til innhold

Knusktørr St. Hansaften gir bålforbud

Det er knusktørt i bakken, og brannvesenet tar ingen sjanser. Flere steder går tradisjonen med St. Hans-bål i vasken.

Breivoll, Ås.

Det er lang tradisjon for å feire St. Hansaften på Breivoll i Ås. Bildet er fra feiringen i 2012.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Det er mange år siden vi har hatt totalforbud mot St. Hans-bål, men nå er det så tørt at vi ikke tillater noen bål i vårt område. Vi har ikke hatt lokale regnbyger her på veldig lenge, sier leder for brigade i Nordre Follo brannvesen, Janne Hovdenakk til NRK.

Det betyr at det ikke gis noen tillatelser til St. Hans-bål i Enebakk, Ski eller Oppegård.

Hovdenakk innrømmer at totalforbudet har vakt reaksjoner.

– Folk er vant til å kunne kose seg med St. Hans-bål. Vi skjønner veldig godt at folk er skuffet, men vi må forebygge at det oppstår branner. Vi har fått litt forskjellige reaksjoner. Noen er veldig frustrerte, men de fleste forstår det.

– Hva skjer hvis noen bryter forbudet?

– Da vanker det bøter. Vi håper at folk har fått med seg forbudet.

Alt er klart til St. Hansbål på Malmøya i Oslo.

Alt er klart til St. Hans-bål på Malmøya i Oslo. Bålet ble godkjent av brannvesenet etter kontroll.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Vi strekker oss langt

– Det er meget stor brannfare. Det har kommet lite nedbør og blåst mye. Det gjør at vi er ekstra restriktive, sier brannsjef i Søndre Follo brannvesen, Johan Stokkeland.

To arrangementer i Søndre Follo har likevel fått tillatelse til å fyre opp bål mandag kveld. Det gjelder Badeparken i Drøbak og på Breivoll i Ås.

Der har brannvesenet satt inn vakter og ekstra slukkeutstyr.

– Dette er store arrangementer som samler mye folk, og som vi aldri har hatt noen problemer med. Derfor strekker vi oss så langt som mulig for å gjøre det hyggelig for flest mulig. Det mener vi vi gjør på en sikker måte med de sikkerhetstiltakene vi har satt i verk.

Flere tillatelser i Oslo

Lars Grimsgård

Lars Grimsgård, brigadesjef i Oslo- brann og redningsetat.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Også i Oslo er det tørrere enn normalt, men brannvesenet har gitt 53 forhåndstillatelser til St. Hans-bål.

– Det er ikke like ille her med tanke på skogbrannfare. Derfor har vi gitt en del forhåndstillatelser. Det er ikke lov å tenne bål hvis man ikke har fått godkjennelse fra oss, sier brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Grimsgård.

Han påpeker imidlertid at tillatelsene kan trekkes tilbake, blant annet dersom det blir sterk vind. Dessuten er det påbudt å ha tilstrekkelig slukkeutstyr tilgjengelig.

– Vi jobber utover ettermiddagen med å kontrollere at St. Hans-bålene rundt om i Oslo er forsvarlige, sier Grimsgård.

– Ta hensyn til vind

– Vi har gitt tillatelse til bålbrenning på 17 steder i vårt distrikt. Dette er steder som ikke ligger i nærheten av skog og utmark, sier Tore Bjareng, leder av tilsynsseksjonen i Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

De har ansvaret for brannsikkerheten i Skedsmo, Rælingen, Lørenskog, Nittedal, Sørum, Fet og Aurskog-Høland.

– Det er veldig tørt i vårt område nå, så tillatelsene er gitt med forbehold. Det betyr blant annet at man må ta hensyn til vinden. Hvis det er mye vind, er vi redd brannen kan spre seg. Det er de enkelte arrangørene som selv må vurdere dette, sier Bjareng.

Bare lov ved sjøen

Også brannvesenet i Asker og Bærum har gitt St. Hans-feirende dispensasjon fra det generelle forbudet mot bålbrenning, men dispansasjonen gjelder kun ved sjøen.

De minner om at det er den enkeltes ansvar å passe på at bålet er sikkert plassert, langt fra båter, hytter og annet som lett kan antenne, og at rikelig med slokkevann må være tilgjengelig.

Forholdene må dessuten være forsvarlige, det vil blant annet si at det ikke må være for tørt eller blåse kraftig.

– Pass på å slukke skikkelig

På Øvre Romerike er også skogbrannfaren stor, men brannvesenet her har ikke lagt ned totalforbud mot bålbrenning.

– Dermed er det de vanlige restriksjonene som gjelder. Altså at det forbudt med åpen ild i skog og mark dersom man ikke har søkt om spesiell tillatelse, sier avdelingssjef Ivar Husås i Øvre Romerike brann og redning til NRK.

Øvre Romerike brann og redning dekker Ullensaker, Eidsvoll, Nes, Nannestad, Gjerdrum og Hurdal.

I tillegg er det lov å brenne bål på godkjente bålplasser.

– Jeg vil uansett understreke at det er den som setter i stand og fyrer opp bålet som er ansvarlig for det. Det er veldig viktig at vedkommende er hundre prosent sikker på at bålet er slukket før de forlater stedet, sier Husås.