Hopp til innhold

Sprøyterommet gir ikke svar

Et av målene for de omstridte sprøyterommet har vært å se om det gir en nedgang i antall overdoser. Svaret uteblir.

Heroinsprøyte

Illustrasjonsbilde.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

En evaluering utført av Sirus (Statens institutt for rusmiddelforkning) viser at det er umulig å fastslå om sprøyterom har ført til nedgang i antallet overdoser og overdosedødsfall eller ikke.

For få brukere

Under 400 av hovedstadens rundt 3000 sprøytenarkomane er registrert som brukere av sprøyterommet, og det er altfor få til å ha noen effekt på overdosestatistikken, som var et av målene med rommet.

Prøveordningen med sprøyterom startet for tre år siden og det er opp til stortinget å bestemme om ordningen skal fortsette.

- Bruken av sprøyterommene er for liten til at vi kan måle om overdosene har økt eller sunket, sier forsker Astrid Skretting til NRK Østlandssendingen.

Skal øke verdigheten

Et annet mål for sprøyterommet er å bidra til å øke verdigheten til tungt belastede narkomane.

- Rommet kan sees som en utstrakt hånd, det er et signal at samfunnet at vi tar problemer som dette på alvor, sier forskeren.

- Kan vurdere annen pengebruk

Men forskeren innrømmer at rommet kanskje ikke er den beste måten å bruke pengene på.

- I forhold til kostnadene og bruken av rommet er det grunn til å sette seg ned for å se på om dette er en god løsning å bruke penger på. Det kan jo også finnes andre løsninger man kan bruke penger på for den samme gruppen mennesker, sier hun.

Les mer:

Frykter ulykker ved sprøyterom

Fredet kvartal kan huse sprøyterom

Frykter plassering av sprøyterom