NRK Meny
Normal

Sponset vannverk i Latvia

Mens styrene trodde det var gammelt og utrangert utstyr som ble gitt bort, sendte Ivar T. Henriksen fire trailerlass med splitter nytt utstyr av gårde til et vannverk i Latvia. Det kostet NRV/RA-2 minst 2,8 millioner kroner, ifølge distriktsrevisjonens granskingsrapport.

Vannverk i Latvia

Selskapene brukte nesten tre millioner på vannverket som skulle gis til Latvia.

I samarbeid med Strømmen Rotary-klubb betalte NRV for vannrenseanlegget, som ble gitt som humanitær hjelp.

- Styrene ble feilaktig informert om at prosjektet innebar at gammelt og utrangert utstyr i NRV ville bli sendt til Latvia, mens det i realiteten ble kjøpt inn nytt utstyr, utført arbeide og pådratt selskapene kostnader til en total verdi anslått til ca. 2,8 mill., heter det i rapporten.

- Det er jo helt vanvittig. Det har jeg ikke hørt før og ikke visst før du sier det til meg nå, sier Mette Korsrud, som var ordfører i Lørenskog og styremedlem da vannverksjefens generøse gave ble gitt til Latvia.

Trodde gaven var verdiløs

Styrene ble forklart at det dreide seg om gammelt, utrangert utstyr som skulle brukes som humanitær hjelp.

- Det skulle være et vannverk som var avskrevet, og som for oss ikke hadde noen verdi, men som for andre hadde en verdi, sier Korsrud.

Rett før vannverkets Latvia-prosjekt ble realiset, var alle ordførerene på Nedre Romerike på studietur til Latvia - og med på lasset var Ivar Henriksen.

Henriksen med på ordførertur

- Vi skulle besøke en del kommuner som hadde prøvd å strekke ut en hånd for å få til sitt eget demokrati og et samarbeid kommunene imellom, og kanskje kunne vi lære dem litt om det. Det var det som var agendaen for reisen, forteller Mette Korsrud.

- Reagerte du ikke på at Henriksen var med på en tur for ordførere og kommunene?

- Jo, det reagerte jeg på, og derfor spurte jeg. Da fikk jeg beskjed om at han like godt kunne være med når vi skulle dit, for han skulle likevel se på dette vannverket. Da var det kanskje fornuftig.

- Ikke naivt

Den tidligere Lørenskog-ordføreren vil ikke gå med på at hun har vært naiv.

- Jeg synes ikke det var så naivt å tro at vi hadde et gammelt vannverk, sier Korsrud.

Men det var altså ikke det som ble brukt. Ifølge distriktsrevisjonens granskingsrapport var alt som ble sendt til Latvia splitter nytt.

Fire trailerlass til Latvia

Henriksen fikk "hussnekkeren" til å bygge et vannverk på Berger. I august 2002 stod nytt utstyr for over en million kroner klart på vannverket for å sendes avgårde. Fire trailerlass ble kjørt til Latvia.

Ansatte fra NRV og RA-2 jobbet på den andre siden av Østersjøen med å bygge opp det nye vannverket. Med lønn til dem og innleide snekkere og kostnader til reiser, hotell og restaurantbesøk har NRV betalt 2,8 millioner kroner.

Granskerne utelukker ikke at det kan ha kostet mer.

- Lurt i ett og alt

- Det føyer seg jo inn i rekken av merkelige ting som jeg synes er litt pussig, for å si det forsiktig. Nå føler jeg at vi har blitt lurt i ett og alt, sier den tidligere Lørenskog-ordføreren.

Henriksen var i Latvia sju ganger etter 2001 - flere ganger var samboeren med. Utskrifter fra kredittkort viser at restaurantregninger i Riga på over 7000 kroner er belastet selskapene. Styrene ante ingenting om Henriksens hyppige turer til Latvia, sier Korsrud.

- Nei, overhodet ikke. Hvis han har belastet vannverket med det, er det jo helt utrolig.