NRK Meny
Normal

Spikern i kista for teaterbåten "MS Innvik"

Teaterbåten MS Innvik har nå tilbakelagt sin siste ferd etter nærmere 50 år på sjøen. Denne uken skal båten få nytt liv som spiker.

Teaterskipet "MS Innvik"

Etter at båten delvis sank i fjor høst har eierne prøvd å selge båten uten hell. Derfor får båten denne uken et nytt liv som spiker. Bildet er fra i fjor vinter.

Foto: Privat

Kulturbåtens siste reise gikk til Danmark, der den skal skrotes. Denne uken begynte opphoggingsarbeidet. Delene skal gjenvinnes og bli til spiker, skriver Firdaposten.

– Det har vært en tung avgjørelse. Men nå har det svingt lenge rundt hva som skulle skje, så når det først kom til ei avgjørelse, så var det en lettelse, selv om den var tung, sa båtens siste eier, Rune Borknes, til NRK.no i april da det først ble kjent at båten skulle bli til spiker.

Den lange reisen

«MS Innvik» ble først brukt som bilferje, men er kanskje aller mest kjent for sine mange år som teaterbåt langs kysten av Vestlandet.

I 1982 ble båten bygd om til Norges første teaterbåt, og reiste rundt i fjordbygdene i de tre vestlandsfylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland.

I 2001 ble kulturbåten kjøpt av Nordic Black Theatre i Oslo, der den ble brukt som kombinert teaterbåt, serveringssted og overnattingshotell fram til sommeren 2010.

Siden sommeren 2010 er det Rune Borknes og kona Eldrid Lorentzen Forsland som har eid det staselige skipet.

De har hatt skipet liggende til kai ved Svestad brygge på Nesodden, der båten har fungert som en kombinasjon av kulturscene, overnattingssted og arrangementslokale.

Etter at båten delvis sank i fjor høst har ekteparet prøvd å selge båten uten hell.

Saken fortsetter under bildet.

Båt har problemer på Nesodden

I starten av desember i fjor begynte MS Innvik å ta inn vann, men iherdig innsats fra brannvesenet gjorde at båten ikke sank til bunns.

Foto: Erik Engen / NRK

– En viktig kulturinstitusjon

Etter et så begivelsesrikt liv er det flere som er triste til sinns når båten skal få et helt nytt liv.

Daglig leder Jarl Solberg i Nordic Black Theatre sier til Osloby at båten var en viktig kulturinstitusjon i mange år. Han viser til at det er en del av norsk kulturhistorie som nå har tatt slutt.

– Det er fryktelig mye følelser og sentimentalitet knyttet til MS «Innvik» både i Bjørvika og på Vestlandet. Vi hadde ni fantastiske år her i Oslo. Det var en viktig kulturinstitusjon i mange år, sier Jarl Solberg, daglig leder Nordic Black Theatre.