NRK Meny
Normal

Veldig sjelden fangst i Oslofjorden

Bare noen få ganger tidligere har en stripet pelamide blitt fisket i Norge. På sin andre fisketur fikk Stian Wahlberg Kristiansen fra Oslo en på kroken.

Stian med fangsten en stripet pelamide

FISKELYKKE: På sin andre fisketur fikk Stian Wahlberg Kristiansen denne uvanlige fisken på kroken.

Foto: Privat

– Jeg trodde det var en godt koordinert spøk av kompisene mine, forteller Stian Wahlberg Kristiansen.

Denne uka var han ute på fisketur ved Ingierstrand i Oslo. Det var andre gang i hele sitt liv han fisket, og første gang han brukte fiskestanga han kjøpte i fjor. Og turen resulterte i intet mindre enn en veldig sjelden fangst.

Etter noen få kast ble det nemlig napp, og på kroken var en stripet pelamide. Det er en art som egentlig hører hjemme på sørligere breddegrader, og som bare er tatt på stang i Norge noen få ganger tidligere. Fisken, som er en del av makrellfamilien, er kjent for å være en real fighter, skriver fiskemagasinet Hooked, som først omtalte saken.

stripet pelamide

UVANLIG: En stripet pelamide bet på kroken da Stian Wahlberg Kristiansen var på fisketur.

Foto: Privat

– Den ga veldig mye motstand. Da jeg skulle dra inn snøret, dro den ut senen mange ganger før jeg fikk satt på bremsen og dratt den på land. Sluken jeg brukte var helt kjørt etterpå, forteller Stian, som egentlig ikke er spesielt interessert i fisking.

Trodde det var en spøk

Da Stian og kompisen til slutt fikk fisken på land, forstod ikke Stian hvor unik den var.

– Jeg er jo egentlig ikke så interessert i fiske. Men han jeg var sammen med en dreven fisker, så han så med en gang at det var noe spesielt jeg hadde fått på kroken, forteller Stian.

Han legger til at han etter hvert trodde kompisen tullet med ham.

– Jeg tenkte at det var veldig spesielt at jeg skulle få en så sjelden fisk på min andre fisketur, så jeg var overbevist om at det var en spøk.

– Nei jøss! Du verden!

Det var zoolog Petter Bøckmans reaksjon da NRK ringte ham og fortalte at en stripet pelamide var fisket i Oslofjorden. Han forteller at fisken er vanlig i sørlige farvann, men ytterst sjelden i Norge.

– Vi kan kalle det en sørlig gjest. Den er vanlig i Middelhavet. Det at den kommer til Oslofjorden kan være et tegn på at vannet her blir varmere, men det kan også være helt tilfeldig.

Misunnelige venner

Stian forteller at pangstarten på fiskekarrieren har gitt ham mersmak på å fortsette. I september skal han og vennene på guttetur til Valdres for å fiske. Selv om de nå er misunnelige.

– Ja, de er litt misunnelige på meg nå altså. At jeg av alle fikk denne fisken. Og det kommer jeg til å leve lenge på, forteller Stian.