NRK Meny
Normal

Spektakulært Oslo- fyrverkeri

Oslo kommune lover et av de flotteste fyrverkerishowene som noen gang har vært i hovedstaden.

Fyrverkeri i Frognerparken 2008

Offentlig fyrverkeri i Frognerparken, nyttårsaften 2008

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Fyrverkeriet som Oslo kommune spanderer, for å markere overgangen til et nytt år, blir enda større enn fjorårets. I overkant av et tonn krutt, bestående av 2500 luftbomber, pluss effektbatterier og romersk lys, går i lufta over Oslo på nyttårsaften.

Størst i havnebassenget

Det blir oppskyting fra fire steder i byen: i havnebassenget, i Frognerparken, på Ekebergsletta og i Furuset idrettspark. Det aller største showet blir i havnebassenget.

Nesten uansett hvor du befinner deg i byem skal det skal være mulig å se det offentlige fyrverkeriet. Oslo kommune råder folk til å holde seg på avstand, fyrverkeriet sees nemlig ikke best på utskytingsstedene, men et stykke unna.

Fyrverkeriet varer i 14 minutter og starter kl. 24.00.

Nyttårsaften
Foto: Rolf Løken

10.000 kroner i bot

Oslo kommunes offentlige fyrverkeri kommer som en følge av at bruk av raketter med styrepinner ble forbudt i fjor. Forbudet ga en kraftig reduksjon i tallet på personskader og branner både i Oslo og Akershus og landet forøvrig.

Bruk av ulovlig fyrverkeri på nyttårsaften kan koste deg dyrt, ulovlig bruk kan gi opptil 10.000 kroner i bot nyttårsaften.

Salg forbudt i bygg hvor det bor folk

For å redusere antall branner og personskader innføres det i år enda strengere regler rundt salg av fyrverkeri. I fjor ble pinnestyrte raketter forbudt, og i år reduseres antallet utsalgssteder ytterligere.

Bare 60 utsalgssteder i Oslo fått tillatelse til å selge fyrverkeri, tidligere år har antallet tillatelser ligget på oppunder 150.

Nyttårsaften

Stemning under det offentlige fyrverkeriet i 2008

Foto: Rolf Løken

Branninspektør i Oslo brann- og redningetat, Morten Engmann, forteller at det nå ikke er lov å selge fyrverkeri inne på kjøpesentra.

– Nå i 2009 er det også forbudt å selge fyrverkeri i bygninger hvor det bor folk, fordi Direktoratet for samfunnssikkerhet og berdeskap ønsker seg færre og større utsalgsteder.

– De typiske utsalstedene i bygninger med boentheter var små, gjerne 7-11 forretninger. Nå må utsalgstendene være egnede butikker, med en drift som er forenelig med salg av fyrverkeri.

– Fra 2010 blir det dessuten stilt strengere krav til de som skal selge fyrverkeri. Da må alle ha gjennomført et kurs i regi av Norsk Brannvernforening, sier Engmann.

Avfyring forbudt i sentrum

I år som i fjor er det forbudt å sende opp fyrverkeri i indre by

Der er det totalforbud mot oppskyting av fyrverkeri, altså innefor Ring 2 eller det vi kaller Kirkevegringen. Det er også forbudt å sende opp raketter fra balkonger og lignende steder.

– Vi har også i år som i fjor alle brannbilene våre på hjul hele nyttårsaften for å virke forebyggende, slik at alle skal føle seg trygge nyttårsaften.