Politiet advarer: Speilblanke veier

Politiet advarer mot å kjøre med piggfritt, og ber folk bruke piggdekk, kjetting eller la bilen stå.

Svært glatte veier på Nordmøre etter underkjølt regn i natt.

Mandag kveld advarer politiet mot glatte veier i Oslo og Asker og Bærum.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det har allerede vært flere trafikkuhell i Oslo-området heldigvis ingen med alvorlige personskader. Nå går politiet ut og advarer bilistene mot kjøreforholdene.

– Vi har hatt flere uhell allerede. I Prinsdalen kjørte tre biler av veien. Da andre biler skulle bremse opp skled de bare bakover, sier Even Jørstad, operasjonsleder i Oslopolitidistrikt.

Politiet sier at de har fått liknende rapporter fra flere småveier i området, og ber bilister ta særlig hensyn til kjøreforholdene i kveld.

– Utforkjøringene er et klart resultat av glatte veier, sier Even Jørstad.

Laster Twitter-innhold

– Du kommer ikke langt med piggfritt

I Asker og Bærum politidistrikt advarer operasjonsleder Per-Ivar Iversen mot å kjøre uten kjetting eller piggdekk.

– Det står biler på kryss og tvers her og der. Det er speilblank på småveiene. Da kommer du ikke langt med piggfrie dekk. Dette er en av de få dagene det er lurt å la bilen stå.

Varmfront fra sør

De ekstremt glatte kjøreforholdene kommer av at temperaturen er i ferd med å stige samtidig som det regner.

Bente Wahl

Bente Wahl, statsmeteorolog.

Foto: Jan-Inge Hansen / met.no

– Det er en varmfront med nedbør som kommer sørfra. Det har vært frost, og på bakken er det kaldt og regnet fryser så på. Denne situasjonen blir verst i kveld og utover natta, sier Bente Wahl, vakthavende meteorolog.

Kjøreværet blir mer stabilt utover dagen nyttårsaften. Men Bente Wahl avdarer mot at bilister lar seg lure av at det blir fint vær i morgen.

– Det er lett å la seg lure. En sving kan ligger i skygge eller i nær vann og så vil den være glatt likevel. Det kan være store variasjoner rundt omkring. Folk tror det som ligger på bakken er regn, men så kan det ha fryst på.

– Ikke en bil til hver vei

På Vegvesenets trafikksentral forteller Turid Nymann at de har fått få meldinger fra bilistene, men at det har vært noen fra Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland. Trafikksentralen varsler videre i Vevesenet til som beordrer salting og strøing.

– Vi varsler videre om det vi får melding på. Veier blir tatt i tur og orden, men det er jo ikke en bil til hver vei. Folk må huske på at det er desember og at temperaturen gjerne faller om kvelden, sier Turid Nymann, trafikkoperatør.