NRK Meny
Normal

- Spar oss for arbeid, dropp nynorsk

Høgskolen i Oslo diskriminerer nynorskbrukere. Det mener Språkrådet, etter at fire studenter ble bedt om å trekke ønsket sitt om å få en eksamensoppgave på nynorsk.

Nynorsk
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hege Myklebust, leder i Norges Mållag

Hege Myklebust, leder i Noregs Mållag

Foto: Noregs Mållag

-Dette er åpenlyst press, og det er hårreisende at studenter må oppleve noe slikt. Vi har lenge hevdet at det er et systematisk press mot nynorskbrukere i skolesystemet, og ikke minst i høyere utdanning, sier Hege Myklebust, leder i Noregs Mållag til NRK Østlandssendingen.

Ekstra arbeid

I en e-post fra 31. Mars, ba Høgskolen i Oslo (HiO) en av studentene om å trekke ønsket om nynorsk oppgavetekst i forbindelse med eksamen.

Ifølge studieadministrasjonen er du registrert for å ta eksamen på nynorsk. Det er imidlertid mye ekstra arbeid for [NN] og meg å oversette eksamensoppgaven til nynorsk, spesielt når det bare gjelder 4 studenter av 409. Vi håper derfor at vi kan gi eksamen på bokmål til deg, men at du svarer på nynorsk. Vennligst bekreft umiddelbart at dette er OK.

Brev fra Høgskolen i Oslo

Skam og skyld

Til tross for at det formelt sett er fritt fram for å velge mellom begge målformene, mener Myklebust at nynorskbrukere ofte blir påført skyld og skam når de velger nynorsk, noe hun synes e-posten fra Høgskolen i Oslo bekrefter.

– Det er sjeldent Språkrådet ser så klar dokumentasjon på at en utdanningsinstitusjon tar lett på de språklige rettene til studentene, sier fagkoordinator Sigfrid Tvitekkja i Språkrådet.

Redd for å klage

Vegard Johan Jæger, leder i Studentparlamentet ved HiO, forteller til Dagsavisen om henvendelser fra flere fortvilte nynorskbrukere blant studentene.

– Ikke alle tør si ifra. Mange studenter frykter det kan ødelegge for karakterene deres dersom de skaper ekstraarbeid for lærerne, sier Jæger. Dette bekrefter Myklebust, og legger til at det er leit at studentene på eget initiativ må stå fram og ta risikoen for noe som de i utgangspunktet har krav på gjennom loven.

Høgskolen beklager

Etter at Språkrådet tok opp saken, har høgskolen snudd. De beklager hendelsen, og tilbyr nå eksamensoppgavene på nynorsk.