Hopp til innhold

Søppelgass oppdaget i nye hus

Et nytt boligfelt som er bygget over en gammel søppelfylling i Skedsmo skulle ikke få problemer med deponigass, lovte utbyggeren. Nå er likevel gass fra fyllingen påvist i fire av boligene.

Nye husrekker i Nitteberg Hage

METANMÅLINGER: De nærmeste boligene sto ferdige i 2016. Nå anbefaler utbygger ekstra tiltak mot deponigass i fire av dem.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Det er selskapet Multiconsult som har kontrollert boligene på Nitteberg på vegne av Skedsmo kommune.

Rapportene forteller om lave forekomster av metan målt ved verandadør og ved vannrør på kjøkken.

– Det er snakk om ufarlige konsentrasjoner. Alle huseiere er informert og vi anbefaler at enkle tiltak blir utført, men det er frivillig for huseier, skriver utbygger Stor-Oslo eiendom i en epost til NRK.

Som tiltak anbefales det å bore hull i grunnmuren. Deretter skal det monteres lufterør som skal føres over taket på boligen. Dette for å fjerne eller redusere gasstrykket på boligene, går det fram av brev til de fire huseierne.

Skulle ikke skje

I forrige uke fortalte NRK om boligkjøpere på et nytt boligfelt i Skedsmo som føler seg lurt av utbyggeren. Grunnen var at de ikke fikk vite at boligene er bygget ved det som var Skedsmo kommunes søppelfylling mellom 1970 og 1991.

Robin Munoz og Cathrine Thoresen

I forrige uke sa Robin Munoz og Cathrine Thoresen at de stoler på at deponigass ikke skal bli et problem i husene.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

15 av 50 boliger er bygget direkte over søppelfyllingen.

– Jeg synes de kunne vært ærligere, sa Cathrine Thoresen. Hun og hennes familie betalte over fem millioner kroner for boligen, da de flyttet inn i på feltet i 2016.

Utbyggeren, Stor-Oslo Eiendom, har forsikret at de 50 boligene i Nitteberg Hage er bygget med disse tekniske løsningene, som gjør at deponigass ikke skal lekke inn i boligene:

  • Gasstett radonduk
  • Forsterket bunnplate
  • Ventilasjonsløsninger i kloakken
  • Bygget på peler

– Ufarlige konsentrasjoner

Mange av de eldre husene i nabolaget må utbedres etter innsig av deponigasser. Ett hus måtte rives etter at metan tok fyr på badet. Under en annen leilighet i Haugen borettslag ble det målt eksplosive mengder metan.

Luftfoto av bebyggelse ved Brånåsen avfallsdeponi

Det gamle søppeldeponiet ligger skjult under det snødekte jordet. Men også deler av bebyggelsen ligger inn over deponiet. Helt til høyre ligger det nye boligfeltet Nitteberg Hage, som er bygget delvis oppå fyllingen.

Foto: Luftfoto: Stian Rugsveen, Gregard Pallotta / NRK

Nå viser det seg altså at heller ikke det nye boligfeltet er helt fritt for søppelgasser fra grunnen.

Gassen som er avdekket inneholder små, ufarlige konsentrasjoner primært av metan (CH4) og karbondioksid (CO₂) og stammer fra det nedlagte Brånåsen Avfallsdeponi.

Multiconsult

På spørsmål om hvordan det er mulig at gass siger inn i fire hus til tross for alle tiltakene, svarer utbygger slik i en epost:

– Boligene på Nitteberg Hage er helt trygge og de konsentrasjonene som er målt er ufarlige.

Videre skriver de:

– Det er Skedsmo kommune som har ansvaret for det nedlagte deponiet. Skedsmo kommune har i sin rapport til Fylkesmannen angitt en plan med ulike tiltak som er, og skal utføres, for å redusere spredning av deponigass. Basert på vår tette og gode dialog med kommunen er vi betrygget over det arbeidet kommunen gjør i denne saken.

Gunnar Rinde

Da NRK fikk omvisning på boligfeltet i forrige måned, sa prosjektansvarlig Gunnar Rinde at de nye boligene bygget oppå deponiet er helt trygge.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

.

Skisse over Brånås avfallsdeponi

Skissen viser antatt grense for deler av Brånåsen avfallsdeponi. De nye boligene bygges i Holtveien nederst til høyre. Skissen er del av en rapport som Norconsult har laget for Skedsmo kommune. Det finnes en oppdatert tegning, men deponigrensen under Nitteberg Hage er den samme.

Foto: Skedsmo kommune
Nybygging av boliger

Før sommeren skal 50 nye boliger stå ferdige ved det mye omtalte søppeldeponiet i Skedsmo. Prosjektet heter Nitteberg Hage. I bakgrunnen Haugen borettslag, der flere leiligheter har problemer med gassinnsig.

Foto: Dag Aasdalen / NRK