Hopp til innhold

Sonja Henies klubb fyller 150 år

Oslo Skøiteklubb har løftet frem noen av verdens aller største talenter på isen. Torsdag feirer de 150 år med skøytehistorie.

Skøyteløp fra Bislett Stadion 1950

ENORM INTERESSE: Tusenvis av folk strømmet til Bislett for å få med seg et av skøyteløpene i 1950. Blant dem som konkurrerte var Sverre Haugli og Øystein Vasdal.

– Hvis jeg skal bli skikkelig flink må jeg bare "gunne på", arbeide og trene masse. Målet er jo å ta gull i i OL i 2022, da er jeg 18, forteller Fridtjof Zimmer entusiastisk.

Fridtjof Zimmer

SATSER HØYT: Fridtjof Zimmer (9) har ambisjonene klare. Drømmen er OL-gull i 2022, og da kanskje på hjemmebane.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Fridtjof er bare ni år, men har allerede skyhøye ambisjoner. Med et stort pågangsmot og sylskarpe skøyter inntar han Grünerhallen i Oslo to ganger i uka. Drømmen er å bli kortebaneløper, og ideen fikk han hjemme på sofaen.

– Jeg hadde sett på skøyter på TV, og det så så gøy ut. Også var det så veldig raskt, så da hadde jeg lyst til å prøve.

Fridtjof er en av over 400 medlemmer i Oslo Skøiteklubb. I år fyller klubben 150 år, og opp igjennom årene har de fostret opp noen av norgeshistioriens største idrettsutøvere.

Landets lengstlevende skøyteklubb

Klubben ble stiftet av Christiania Turnforening i 1864. Året før møtte hele 70 deltakere og 10.000 tilskuere til skøyteløp på fjordisen nedenfor Akershus festning. På den tiden var det en femtedel av byens befolkning. Dette løpet ble inspirerte skøytetusiaster til å opprette en spesiallklubb for skøytesporten.

Da Frogner stadion ble bygget i 1901 ble dette klubbens hovedsete.

Teksten fortsetter under videoen.

Folk som går på skøyter på Frogner stadion i 1914

Gamle Frogner stadion lå omtrent der tennisbanene ved Kirkeveien ligger i dag. I 1914 ble stadion flyttet noen hundre meter, og siden den gang har Frogner stadion ligget der den gjør i dag.

De største skøytestjernene

Med Frogner stadion som hjemmebane har klubben fostret noen av skøyteverdens aller største utøvere. Med 10 VM-gull, 6 EM-gull og OL-gull både i 1928, 1932 og 1936, er Sonja Henie blant tidenes mestvinnende skøyteløpere.

Teksten fortsetter under videoen.

Sonja Henie

En annen stor skøyteløper med tilhørighet i OSK er Axel Paulsen. Han var en pioner i både lengdeløp og kunstløp. I 1880 satte han verdensrekord på 5000 meter, og i 1884 vant han tittelen Champion Skater of the World. I tillegg er han kjent for å ha oppfunnet hoppet axel.

Hurtigløperen Rudolf Gundersen er også blant OSKs store stjerner. Han ble europamester både i 1901, 1904 og 1906.

Alt var ikke bedre før

Sissel Ullevålseter

STOR DEL AV LIVET: Tidligere skøyteløper, Sissel Ullevålseter, forteller at skøyteklubben har betydd mye for henne. Hun har vært både dommer og trener.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

– De første årene jeg holdt på trente vi bare ute. Vi konkurrerte ute og dommerne sto på isen, forteller tidligere skøyteløper i Oslo Skøiteklubb Sissel Ullevålseter.

– Til å begynne med ble all musikk spilt fra grammofonplate, men etter hvert fikk vi kassetter.

Hun var aktiv i klubben da de fortsatt var avhengige av gode værforhold. Da Valle Hovin kunstisbane åpnet i 1969 flyttet mye av aktivitetene inn der, og i dag trener klubbens medlemmer både her, på Frogner, Løren, Jordal og i Grünerhallen.

Splitter ny ishall om to år

OSK har i mange år kjempet for å få bygget en ny innendørs ishall slik at utøverne kan få mer tid på isen. I år ble drømmen realitet, og det er bevilget 270 millioner kroner til å bygge en underjordisk hall under Frogner stadion.

Håpet er at Sonja Henie Ishall skal stå klar høsten 2016. Dermed ligger alt til rette for at Oslo Skøiteklubb igjen kan fostre opp nye store stjerner.

I forbindelse med sitt jubileum skal klubben ha Skøyteshow i Spikersuppa torsdag 6. mars kl. 16.30