Som å løpe 18 maraton på 6 dager

18 kvinner og menn løper seks dager i strekk. Nå er de inne i sitt siste døgn.

På Jessheim konkurrerer 22 kvinner og menn om å springe lengst mulig. Nå har de holdt på i fem dager, og enda er de ikke ferdig.

– Skoene er to størrelser større enn de jeg vanligvis bruker. Føttene sveller så inni granskauen, sier Jan Alfred Borgenvik. Han er bor på Råholt på Romerike. Han er utdannet fallskjermjeger og politi og arbeider i barnevernet. Han fikk løpet i bursdagsgave av kona si.

Kobi Oren som ligger an til å vinne blant mennene løper omtrent 3 maraton i døgnet, i 6 døgn. Det er like langt som fra Oslo til Trondheim og tilbake igjen. Målet er å løpe eller gå lengst mulig i løpet av seks dager.

Bjørn Hytjanstorp er arrangør av løpet på Jessheim. Nå som 6-dagersen er i sitt siste døgn er flere faktisk sprekere i beina enn for et par dager siden.

Bjørn Hytjanstorp

– Dette er folk du ville hatt med deg i krigen, sier arrangør Bjørn Hytjanstorp om løperne.

Foto: Charlotte Oliversen / NRK

– Det siste døgnet har nok mye av smertene forsvunnet i glede over at det snart er slutt. Det er helt påfallende hvor mange spreke jeg ser i dag i forhold til for et par dager siden. Jeg tror mange har tenkt smertene vekk.

– Hvor vonde er vonde bein?

– De beina man har når det er mest smertefullt klarer du ikke tenke vekk. De hadde du ikke gått på jobben med. Du hadde blitt sykemeldt, sier Bjørn Hytjanstorp.

– Vi blir ganske små

Løperne kan ha beinhinnebetennelse i leggene og løpeknær. Men Bjørn Hytjanstorp tror ikke det er skadelig å løpe så langt.

– Jeg er ganske sikker på at det ikke er farlig å gjøre dette en gang. Noen voldsom slitasje for resten av levetiden tror jeg ikke det er. Men gjør man dette over flere år og flere ganger i året er det kanskje ikke bra.

I et vanlig maraton kommer det gjerne en mental knekk en stund ut i løpet. I et 6-dagers løp blir det mange slike.

– Vi blir ganske små når vi er kalde og har det vondt. Jeg ser at mange snakker på mobil med dem hjemme underveis. Det gjelder å komme seg gjennom nedturene når du bare vil hjem. Da er du hengehue. En time etterpå så ser vi at de er oppe igjen.

Noe som virker umulig

Mange av oss har ikke løpt en eneste maraton. Og 18 maraton på en gang er ikke til å forstå. Bjørn Hytjanstorp tror vi mennesker vil prøve noe som virker umulig.

– I livet ellers kan det være hva som helst. Her er det et løp. Man får testet seg innenfor trygge og regulerte rammer.

Han har løpt 6-dagers sjøl i Tyskland, og det er fra det løpet han hentet inspirasjon til hvordan han skulle lage løpet på Jessheim. Mye er likt, men ikke løypa. I Tyskland var det en 400 meters runde på grusbane. På Jessheim er løypa lenger og mer variert: 1163 meter og den går stort sett i en skogkant og forbi en skole. Variasjon er av betydning hvis du skal løpe forbi den samme skolen 644 ganger.

Jessheim 6-timers

– En lege var her i går og han sa at 8.000 kalorier er det normalt å forbrenne i denne situasjonen. Det er ikke lett å få i seg så mye, sier Bjørn Hytjanstorp. Om kveldene er det middag med grilla fisk, eller kylling og ris. Få får diaré av løpet, noen sliter med kvalme og oppkast.

Foto: Charlotte Oliversen / NRK
Jessheim 6-dagers

Det er veldig ulikt hvor mye løperne sover i døgnet. Noen sover en halvtime nå og da, andre tar en full natt på 8-10 timer.

Foto: Charlotte Oliversen / NRK