Solceller kan være brannfeller

De er miljøvennlige og bærekraftige. Men det er viktig å ta brannsikkerheten på alvor, ifølge eksperter.

Brann Asko Solcelle

SOLCELLER: På taket til Askos fryselager var Norges største solcelleanlegg montert.

Foto: Fusen/NRK

I Norge blir det mer og mer vanlig å se solceller på bolighus, offentlige bygg og næringseiendom.

Med fokus på grønne og fornybare energiløsninger er bruken av solcelleteknologi i stor vekst.

I 2016 støttet statlige Enova 145 nye solcelleanlegg hos privatpersoner. To år senere var tallet nesten seksdoblet med 837 anlegg, og økningen ser så langt ut til å fortsette.

Men slike installasjoner kan også være farlige mener enkelte.

– Vi vet at elektriske feil, er en veldig vanlig årsak til at det oppstår brann i bygg. Solcellepaneler er også en elektrisk «dings», så det er rett og slett viktig at det er gjort ordentlig, sier forsker Ragni Fjellgaard Mikalsen.

Hun mener at fagfolk innen elektro, bygg og brann må snakke sammen i prosjekteringer av bygninger med solcelleanlegg, hvis ikke kan det by på utfordringer.

Solceller på tak

Under brannen i Askos fryselager i Vestby kjempet brannvesenet mot flammene i flere dager.

Askos bygning har 2588 solcellepanel på taket. Solcellene forårsaket ikke brannen, men brannvesenet tok forholdsregler under slukking.

– Solcellepanelet på taket ble ansett til fremdeles være strømførende, slik at vi ikke kunne ha mannskaper på taket, sa brannsjef Rune Larsen ved Moss brannstasjon, til Brannmannen.

Det brenner i ASKOs lager på Vestby. Brannen har gått gjennom taket på den store bygningen, og brannvesenet opplyser at de ikke har kontroll på brannen.

RØYK: Mye sort røyk var synlig da fryselageret i Vestby stod i brann i 2017.

Viktig med informasjon til brannvesenet

Stadig flere næringsbygg får solceller og får med det et tak oppå bygningenes allerede eksisterende tak. Her kan brannfellen ligge.

– Det vi er bekymret for er når du har brennbar isolasjon, som er helt vanlig, under solcellepanelene. Da vil en brann kunne bli veldig stor, sier branningeniør i IF forsikring, Anders Rørvik Ellingbø.

Anders Rørvik Ellingbø

Branningeniør i IF forsikring, Anders Rørvik Ellingbø sier branner i solcellepaneler kan bli store.

Foto: If

Hvis en brann oppstår i et bygg med solcellepaneler, er noe av det viktigste du kan gjøre å fortelle brannvesenet om hvor panelene er.

– Utfordringen for brannvesenet når de kommer til et slikt bygg kan være at de ikke ser hvilken del av bygget som er spenningssatt og hvilken del av bygget som er trygt, sier Ragni Fjellgaard Mikalsen.

09/16 Etter publisering ble NRK gjort oppmerksom på at evaluering etter brannen i Askos fryselager konkluderte med at brannen ikke ble større og vanskeligere å slukke på grunn av solceller på taket. Ny informasjon om dette er lagt til i denne versjonen av artikkelen.