NRK Meny
Normal

Søkte asyl i Norge etter å ha blitt utvist

Mannen som ble drept på Tøyen var utvist og uttransportert av Norge, men søkte likevel asyl i 2006.

Skytedrama på Tøyen

En av de tre som er siktet for drapet på Tøyen, samtykket i dag til varetekt.

Foto: Sandra Mei Ling Noer / NRK

De tre siktede mennene , to brødre på 22 og 20 år og en annen mann på 20 år, ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokka 13 fredag.

Mannen, som ble drept på Tøyen 2. august, ble i juni 2005 uttransportert til Mogadishu i Somalia av Politiets utlendingsenhet. I forkant av uttransporteringen var han varig utvist fra Norge etter at han ble drømt for drap i 1995, opplyser politiet.

En tid etter uttransporteringen ble han pågrepet av Oslo politidistrikt. I desember 2006 søkte han asyl på nytt. Denne asylsaken var på drapstidspunktet ikke endelig avgjort.

Varetektsfengsles

De tre som er siktet for Tøyen-drapet ble fredag varetektsfengslet i fire uker. To brødre på 20 og 22 år og en mann på 19 år er siktet for drapet av mannen på Tøyen søndag kveld. Morten Furuholmen forsvarer 22-åringen. Han sier at hans klient nekter straffskyld.

- Min klient framholder at han ikke har skutt eller vært i befatning med skytevåpen. Han skal heller ikke ha tatt del i samtaler om å skade eller ta livet av et annet menneske, og han erkjenner ikke straffskyld, sier Furuholmen.

Samtykket

Den drapssiktedes 20 år gamle bror har samtykket i fire ukers varetekt, også han nekter straffskyld, opplyser hans forsvarer Trygve Staff. Han ønsker ikke å kommentere hvorfor hans klient har godtatt å la seg varetektsfengsle. De to brødrene har latt seg avhøre av politiet, mens 19-åringen har forholdt seg taus. Han må sitte to av de fire fengslingsukene i isolasjon.

Den siktede 19-åringens forsvarer, Øystein Storrvik, ønsker ikke å kommentere hvorfor hans klient har nektet å la seg avhøre.

- Min klient nekter straffskyld. Han har det etter forholdene bra, sier Storrvik til NTB.

Politiadvokat Mette Haldorsen sier at mistanken mot de tre er styrket etter avhørene.

Alle fengslingsmøtene gikk bak lukkede dører, etter begjæring fra politiet. Begrunnelsen var faren for bevisforspillelse.

Løslatt

En person som er siktet for å for å ha motarbeidet etterforskningen i saken ble også framstilt for varetekt i Oslo tingrett fredag, men ble løslatt med oppsettende virkning. Det betyr at han blir sittende i varetekt til lagmannsretten har behandlet saken. Politiet hadde bedt om fire ukers varetekt også for ham. To andre personer som også var siktet for å ha motarbeidet etterforskningen ble løslatt fredag, men siktelsen blir opprettholdt. Haldorsen utelukker ikke flere pågripelser i saken.

Hevn

Den avdøde var dømt for et drap på faren til de siktede brødrene i Skien for15 år siden. I fjor ble mannens svoger og tremenning drept på Heimdal i Trondheim. Søndag kveld ble han skutt og drept utenfor Tøyensenteret i Oslo. Politiet utelukker ikke at drapet kan ha vært en hevnaksjon.

- Vi ser de tre drapene i Skien, på Heimdal og på Tøyen i sammenheng, sier politiadvokat Mette Haldorsen til NTB.

Mannen var somalier, men hadde etiopisk statsborgerskapDet var søndag kveld en 38 år gammel mann av somalisk opprinnelse, ble skutt i Jens Bjelkes gate på Tøyen. Mannen døde senere av skadene.

De to brødrene som er siktet for drapet er sønner av mannen som 38-åringen ble dømt for å ha drept i Skien for 15 år siden.

Politiets teori er at brødrene hevnet drapet på sin far.

Begge brødrene nekter straffskyld.

- Min klient framholder at han ikke har skutt eller vært i befatning med skytevåpen. Han har heller ikke ha tatt del i samtaler om å skade eller ta livet av et annet menneske, og han erkjenner ikke straffskyld, sier Morten Furuholmen, som forsvarer den eldste broren.

To av de tre drapssiktede har latt seg avhøre av politiet, og politiadvokat Mette Haldorsen sier til NTB at mistanken mot de tre er styrket etter avhørene.

Tilsammen er seks personer siktet i forbindelse med drapet. Tre for å ha motarbeidet politiet, og tre for drapet.

Politiet fikk medhold i lukkede dører da den eldste av de to brødrene ble varetektsfengslet, og de har også begjært lukkede dører i de andre fengslingsmøtene. Grunnen er faren for bevisforspillelse.