Hopp til innhold

Søker statsstøtte for å motarbeide Oslo-OL

Troms idrettskrets vil jobbe hardt for å få Osloborgere til å stemme nei til et OL i hovedstaden i 2022. Nå har de søkt statsstøtte for å drive kampanje mot Oslo-OL.

Troms idrettskrets vil motarbeide OL i Oslo

Leder i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund (innfelt), er opptatt av at også motargumentene mot et Oslo-OL skal komme fram. Bildet er fra Ski-VM i Holmenkollen 2011.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

Kretsen har søkt kulturdepartementet om tre millioner kroner til sin egen påvirkningskampanje, skriver Aftenposten.

Tidligere i juni ble det klart at Norges idrettsforbund vil bruke tre millioner kroner på en kampanje for å få Oslo-folk til å stemme ja, ved folkeavstemningen 9. september.

– Idretten har bestemt at man skal søke om et Oslo-OL og ser fram til at de får en statsgarantibehandling. Det vi synes er betenkelig, er at det bare er den ene siden skal få komme fram med sin argumentasjon, nemlig ja-siden, sier leder i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund til NRK.

Det blir Davids kamp mot Goliat.

Knut Bjørklund, leder i Troms idrettskrets

Les også: Ett skritt nærmere vinter-OL i Oslo
Les også:
Over 80 prosent vil stemme om OL

Kulturdepartementet har avslått søknaden fordi de mener det ikke er statens oppgave å drive informasjonskampanjer i slike spørsmål.

– Hvem skal informere Oslo-borgerne om de argumentene som er mot et Oslo-OL? Er det slik at de ensidig skal fôres med propaganda for et OL? spør Bjørklund.

Bred motstand

Motstanden i Troms mot et Oslo-OL mangesidet, ifølge Bjørklund. Hovedargumentet er at Oslo-OL-tilhengerne ikke lenger argumenterer slik som da de sa nei til et Tromsø-OL for fire år siden, sier han.

– Nå fokuserer man bare på hva kostnaden av idrettsanleggbygging i Oslo vil bli, mens for Tromsøs del gikk vi inn og sa at vi må ta et samfunnsansvar. Vi kunne ikke tillate at Norge skulle bruke 28 milliarder på et idrettsarrangement.

Les også: Hele Norge får OL-regninga

Børre Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I tillegg mener Bjørklund at et OL i Oslo vil være et at de største sentraliseringsprosjekt for norsk idrett og at hovedstaden etter et eventuelt OL vil få monopol på store idrettsanlegg de neste 30-40 årene.

Er det misunnelse å spore her?

– Nei, vi ønsker bare at idretten skal opptre med fair play, og at de skal være konsistente i sin argumentasjonen. De kan ikke si at etterslepet er stort et år, for så å glemme det.

Bjørklund sier de nå vil søke andre departementer om støtte, og sier at dersom de ikke får innvilget støtte vil de uansett gjøre sitt beste for å balansere informasjonen.

Les også: OL kan gi ny politihøgskole
Les også:
OL-landsby til Økern eller Kjelsrud

– Viktig med debatt

Idrettsorganene har formelt gjort vedtak på OL-søknaden. Idrettspresident Børre Rognlien sier at de må leve med at noen jobber mot dem.

– Det er viktig med debatt frem til konklusjoner er truffet. Men det er vanlig organisasjonspraksis å følge flertallet, spesielt når det er så klart flertall, sier han til Aftenposten.

– Det er sjelden norsk idrett har stått mer samlet i en sak som i Oslo-OL 2022.