Hopp til innhold

Prislappen har steget med 200 millioner kroner

Oslo kommune ber staten dekke om lag en milliard kroner i tilskudd og momskompensasjon for bygging av det nye Munch-museet i Bjørvika.

"Lambda"

VIL KOSTE: Slik er «Lambda» på tegnebrettet til arkitekten. Nå Har Oslo kommune søkt staten om støtte.

Foto: Juan Herreros Arquitectos

Det kommer frem i søknaden som Oslo kommune har sendt til Kulturdepartementet.

Prislappen har dermed steget med 200 millioner kroner fra de siste beregningene i fjor. De siste beregningene viste at Lambda ville koste 1,8 milliarder kroner.

Grunnen til økningen er at det er lagt til flere kostnader, som kommunen ikke la inn i fjorårets søknad. De nye postene i budsjettet er tomtekostnader og infrastruktur.

Ifølge byrådet var det en vurderingssak å ikke legge inn disse utgiftene fordi det ikke var bestemt at Lambda skulle bygges da de søkte sist. De søkte likevel med Lambda i Bjørvika som utgangspunkt for de andre utgiftene.

Lover penger

Thorhild Widvey

Kulturminister Torhild Widvey (H) sier regjeringen vil bidra til at et nytt Munch-museum i Bjørvika blir bygget.

Foto: Thomas Haugersveen

Kulturministeren lover at regjeringen vil gi penger til det nye Munch-museet i Bjørvika, men vil ikke si hvor mye penger Oslo kommune kan vente seg.

– Vi kommer til å bidra til at Munch-museet vil bli realisert, men jeg kan ikke nå kommentere innholdet i søknaden, sier kulturminister Torhild Widvey (H) til NRK.

– Søknaden er til behandling i departementet, og den vil vi komme tilbake til senere.

Kulturministeren lover dermed at regjeringen vil gi penger til det nye museet, men vil ikke si noe om hvor mye eller når pengene kan komme.

Vil ha en milliard av staten

– Vi har søkt om nesten 700 millioner kroner, som utgjør cirka en tredjedel av den totale summen. Det er vanlig støtte til kulturbygg, sier kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V).

Med momskompensasjonen fra staten på over 350 millioner kroner ber Oslo kommune om statlig støtte på tilsammen over en milliard kroner. Oslo kommune skal selv betale litt over 1 milliard. (Se faktaboks til høyre)

Tror på støtte

Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge

POSITIV: Hallstein Bjercke (V) er positiv til søknaden Oslo kommune har sendt til kulturdepartementet.

Foto: IKT-Norge

Det var mai i fjor at Høyre, Venstre, SV og KrF ble enige om å plassere det nye Munch-museet i Bjørvika.

Men i likhet med tidligere kulturministre har ikke Thorhild Widvey (H) ønsket å love noe støtte til et nytt museum i Bjørvika. Likevel tror kulturbyråden at de kommer til å få pengene.

– Vi hadde tenkt å realisere prosjektet før vi søkte staten om bidrag, men jeg er forholdsvis trygg på at vi kommer til å få støtte også, sier han til NRK.

I søknaden som er sendt over til Kulturdepartementet skriver Oslo kommune at en finansieringsplan med tilskudd fra staten anses å være en nødvendig og viktig faktor for å kunne realisere det nye bygget.

– Symbolsk er det veldig viktig at staten blir med på dette. Det at de sammen med Oslo kommune tar et skikkelig etterlengtet løft for vår mest populære kunstner betyr mye, sier Bjercke.

Vil bygge uansett

Han presiserer at om de, mot all formodning ,skulle få et nei vil de bygge likevel.

– Vi kommer til å gå videre med prosjektet uansett, men det er naturlig at et prosjekt som har så stor betydning i hele verden også får statlig støtte.

Med det tenker han på kulturbygg som Kilden i Kristiansand og kulturhuset i Stavanger.

I søknaden sammenliknes det nye Munch-museet og alt det vil ha å by på med verdenskjente museer som Guggenheim-museene, Moderna-museet i Stockholm og Centre Pompidou, som er en berømt kunstinstitusjon og bygning i Paris.

Saken fortsetter under bildet.

Lambda lobby

DRØMMEN: Inngangspartiet til Munch-museet i Lambda-versjon.

Foto: Herreros

– Må ivareta arven

– I dagens museum får man bare vist en brøkdel av samlingen, i det nye museet vil vi få muligheten til å lage større og spennende utstillinger.

Stenersenmuseets samling består av 1950 malerier, cirka 2000 tegninger og skisser, og 22 000 grafiske trykk.

– Det er viktig å få på plass museet fordi vi er satt til å ivareta arven etter Norges største billedkunstner, og det må vi ta seriøst, sier kulturbyråden.

Han presiserer også at det ikke er egnede forhold for alt kunsten nå. Senest i 2010 måtte både Skrik og Madonna fjernes fra veggene på grunn av fukt i museet.

– Vil stå klart i 2019

I søknaden presiseres det også at fjoråret, som var Munchs 150-års jubileum, var så suksessfullt at det understreker behovet av et nytt museum.

Jubileumsutstillingen i samarbeid med nasjonalmuseet hadde 485 000 besøkende, som var rekord.

Han tror og håper at det nye museet vil stå klart i Bjørvika i 2019.

– Ja det er målet at vi skal, og vi har stor tro på at vi skal gjøre det, og vi mener at de fleste usikkerheter er avdekket.

Lambda

KNEKK I HORISONTEN: Slik er det meningen at det nye Munch-museet skal se ut i Bjørvika.

Foto: Illustrasjon Herreros arquitectos