NRK Meny
Normal

Søker pårørende og venner

Ta kontakt hvis du kjente Irene Holck, oppforderer kapellan Eike Ziller-Off i Bryn menighet i Bærum. De skal arrangere begravelsen men har så langt ikke funnet noen pårørende til kvinnen som ble glemt igjen på et kjølerom på Bærum sykehus.

Dødsannonse

Dette er dødsannonsen som inviterer til begravelsen til Irene Holck. «Famile og venner» er formuleringen Bærum kommune bruker når de ikke har funnet noen pårørende.

Kapellan Eike Ziller-Off

Eike Ziller-Off, Kapellan i Bryn menighet, Bærum.

Foto: Privat

Irene Holck hadde ingen pårørende. 21.oktober døde hun 88 år gammel, men Bærum sykehus glemte den døde kvinnen på et kjølelager, skriver Budstikka i dag.

Ziller-Off har aldri utført en begravelse der avdøde ikke har noen pårørende og han ikke vet noe om personen som har gått bort.

Kapellanen ønsker å vite mer om kvinnen før begravelsen neste uke, og oppfordrer folk som vet noe om henne om å ta kontakt.

Kapellanen inviterer også folk til å komme i begravelsen.

– Det blir en verdig begravelse med en minnedel og en gravferdsel, sier Ziller-Off.

En siste ære

– Å komme i denne begravelsen er å vise en siste ære til et menneske som tross alt har vært blant oss i 88 år og som tydeligvis har vært veldig ensomt, sier Ziller-Off.

– Hvordan reagerer du når du hører om mennesker som har vært så alene og dør uten at noen legger merke til det?

– Det er ikke sjokkerende for meg. Det som var sjokkerende i denne saken var at hun ble liggende på sykehuset veldig lenge. Det synes jeg ikke noe om, det går ikke an.

Bærum sykehus beklager

Bærum sykehus har gått gjennom saken og beklager at kvinnen ble glemt på kjølerommet etter at hun døde.

De skal nå endre prosedyrene etter dødsfall slik at dette ikke skal skje igjen.

– Avdelingene skal nå sende informasjonen direkte til offentlige myndigheter uten mellomledd, sier Halfdan Aas i Vestre Viken.

– At noen dør alene berører oss

Ellen Aasland Reinertsen

Ellen Aasland Reinertsen, prest i Torshov kirke.

– Kunne dette vært meg? Er det nok mange som spør seg når de hører om saker som dette, sier Ellen Aasland Reinertsen som er prest ved Torshov kirke. Det rører noe dypt inni oss når en person dør alene, sier Reinertsen.

Ved Torshov kirke har de tre, fire kommunale begravelser i året. Da må Reinertsen finne ut noe om de døde for å holde en tale.

– På bygda kan man ofte gå rundt og banke på dører, men det er ikke så lett i storbyen. Det er ikke alltid folk har lyst å åpne for fremmede eller for presten. Jeg og kollegaene mine pleier å ringe rundt til folk i husstanden.

–Av og til finner vi noen, andre ganger ikke. Men det kan også hende at folk har valgt å være ensomme. Da spørs det hvor mye man skal grave, sier Reinertsen.

Irene Holck bisettes i Haslum krematorium, lille kapell fredag 29 november, klokken 13.30.