NRK Meny
Normal

Leter etter skip fra bronsealderen

Arkeologer fra Norsk Maritimt Museum saumfarer i disse dager deler av Glomma-bunnen på jakt etter historiske skatter. Den store drømmen er å finne en båt fra bronsealderen.

På jakt etter vikingskip i Glomma

Arkeologer fra Norsk Maritimt Museum leter etter gamle skip på bunnen av glomma. Foto: Anette Skafjeld.

I 1997 ble norges eldste båt, stokkebåten, funnet på bunnen av Glomma. Denne uka er tre arkeologer fra Norsk Maritimt Museum på plass i Sørum for å jakte på et nytt stort funn på bunnen av Norges lengste elv.

Jørgen Johannessen leter etter vikingskip

Marinarkeolog Jørgen Johannessen drømmer om å finne skip fra 16/1700-tallet på bunnen av Glomma.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det hadde vært veldig spennende å finne en båt som er skikkelig gammel. Hadde jeg kunnet velge fra øverste hylle hadde bronsealderbåt med ornamenter vært spennende, forteller marinarkeolog Jørgen Johannessen.

Har funnet gamle tømmerkasser

Det er grumsete på bunnen, men for Johannessen, som følger med på direkteoverført video fra dykkerne i vannet oppe i båten, er de to metrene med sikt godt nok. Til tross for at funnene ikke er de helt store.

– Vi finner mest søppel, nå fant vi for eksempel en pose med potetløv, videreformidler arkeologen fra de to i dykkerdrakt på bunnen.

– Men vi har funnet noe altså, noen tømmerkasser som ikke har vært registrert tidligere. Det hadde vært veldig spennende å få datert dem. Hvis de er fra 16/1700- tallet hadde det vært stort, er de enda eldre er det bare en bonus.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Slik hadde den uthulte eikestammen ligget i mer enn to tusen år i Glommas mudder.

Slik, i glommas mudder, lå stokkebåten i over to tusen år før den ble tatt opp på land.

Foto: Norsk Maritimt Museum

Skal kartlegge 12 kilometer bunn

Glomma var før i tiden vår tids E6 med mye persontrafikk, fløting og frakt, det er derfor ikke så unaturlig om det ligger verneverdige fartøy akkurat der.

– Etter at den stokkebåten ble funnet her ble man mer bevisst på området. Før den ble funnet hadde nok ingen trodd at norges eldste båt skulle bli funnet på Sørum, forteller Jørgen.

Prosjektet gjennomføres nå fordi en ledning tilknyttet det planlagte renseanlegget til Fet, Sørum og Gjerdrum kommune snart skal legges på Glomma-bunnen.

Til sammen skal 12 kilometer elvebunn kartlegges, men dagens bunn skjulte ikke mange skatter:

– Den bronsealderbåten får vi heller finne en annen dag, sier Johannessen, som får støtte fra kolleagen som er på vei opp av vannet:

– Ja, jeg lukter bronsealderen litt lenger nedi her!