Hopp til innhold

Folk snikfotograferes på gata og henges ut på Instagram

Uten å vite det ble Håkon Rusdal tatt bilde av i det han var i ferd med å gå inn på trikken. Like etter var bildet delt til 11.000 følgere på @naa_koser_vi_oss på Instagram.

Folk henges ut på Instagram

HENGES UT: Daglig sender folk inn bilder som blir lagt ut på Instagramkontoen @naa_koser_vi_oss. Personene på bildene er ikke klar over at de blir fotografert. Ansiktene er sladdet av NRK.

Foto: Instagram

– Det er ille at man ikke kan gå på gata i Oslo uten å risikere å bli fotografert og deretter latterliggjort på nettet, sier Rusdal.

Det var en kamerat av ham som oppdaget bildet av ham på en instagramprofil som kaller seg @naa_koser_vi_oss. Bildet viser Rusdal og kjæreste da de var i ferd med å bære en stor pappeske inn på trikken.

– Latterliggjøres i kommentarfeltet

Håkon Rusdal

SNIKFOTOGRAFERT: – Dette er mennesker som selv ikke har søkt oppmerksomhet, sier Håkon Rusdal. De skal slippe å bli hengt ut på internett, mener han.

Foto: Andreas Sundby / NRK

På denne Instagram-kontoen legges det daglig ut bilder av personer tatt i det offentlig rom. Felles for dem alle er at personene ikke er klar over at de blir tatt bilde av og målet er å få følgerne til å le.

– Dette er snikfotografering. Det er helt tydelig at disse personene ikke er klar over at de blir tatt bildet av, sier Rusdal.

Under bildene er det mange som legger inn kommentarer.

– Noen er jo uskyldige, mens andre kommentarer er med på å latterliggjøre personene enda mer, sier Rusdal.

«Stakkars stein», er det en som skriver under et bilde av en overvektig dame som sitter på en stein. Et annet bilde viser en eldre dame på toget som sover med åpen munn. «Hun har nok nettopp gjennomgått en demonutdrivelse, fra korset hun har rundt halsen å dømme!», skriver en følger i kommentarfeltet.

I strid med loven

– Vi har en god del eksempler på sider der det har blitt lagt ut bilder som ikke burde ha blitt publisert. For eksempel bilder av jenter i bikini på stranda, sier leder av slettmeg.no, Hans Marius Tessem.

Slettmeg.no er en råd- og veiledningstjeneste for dem som føler seg krenket på nett.

For at et bilde skal kunne publiseres må man ha samtykke fra den personen man har tatt bilde av.

– Det hjelper ikke at man har tatt bilde ute i det offentlige rom, sier Tessem. Å legge ut slike bilder er både i strid med åndsverkloven og personopplysningsloven.

Loven skiller mellom to type bilder. Det er de bildene der det ikke er én enkelt person som er i fokus, for eksempel et 17. mai-tog, og bilder der det helt tydelig er personen som er ment å fremheves.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nettmobbing

FANGET PÅ INSTAGRAM: Håkon Rusdal viser frem bilde av ham og kjæresten på vei inn på trikken med en stor pappeske. Bildet ble tatt uten at de var klar over det. Senere ble det lagt ut på Instagram og kommentert.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Kunstnerisk motivert

Personen bak Instagram-kontoen, som krever å bli omtalt under kunstnernavnet Falck har hatt kontoen i 18 måneder som et kunstnerisk prosjekt.

– Jeg startet for å sette søkelys på hvor slavisk vi følger regler. Jeg dokumenterer, akkurat som et gatefotografi, situasjoner og mennesker, sier Falck.

Han har nå lagt ut over 500 bilder. Da Rusdal tok kontakt og ba han fjernet bildet gjorde han det.

Falck

FÅ HENVENDELSER: Falck sier at han har fått tre henvendelser fra folk som har ønsket å få bildet sitt fjernet siden han startet opp Instagram-kontoen.

Foto: Marianne Holden / NRK

– Jeg synes ikke det er noe som helst galt med dette bildet som er lagt ut. Tror de fleste er enige med meg i at dette er gjort med glimt i øyet og ikke er ondsinnet. Men jeg respekterer at han følte seg krenket og slettet bildet.

– Hva tenker du om at bildene du legger ut er i strid med åndsverkloven og personopplysningsloven?

– Etter min erfaring så er det ikke ulovlig å ta bilder i det offentlig rom. Hvis det viser seg at det er ulovlig, må man se på lovverket. Da er dette et problem for en hel generasjon, sier Falck som legger til at han ikke kommer til å forandre på sin måte å drive kontoen på.

Falck presiserer at han fjerner alle bildekommentarer av andre brukere som han mener grenser mot mobbing.

Kan være vanskelig å slette

Hans Marius Tessem, leder i Slettmeg.no

ULOVLIG: Hans Marius Tessem i Slettmeg.no sier det er mange som ikke vet at det de gjør er ulovlig når de legger ut bilder av folk uten å ha fått samtykke.

Foto: Jan Tore Verstad

Dersom man oppdager et bilde av seg selv som man ønsker å fjerne, er det ikke alltid like lett.

– Vi ser at det finnes mange mindre nettsteder der man ikke engang kommer i kontakt med dem som driver sidene, da vil det nærmest være umulig å få fjernet bildet, sier Tessem.

Han anbefaler først å prøve å komme i kontakt med personen som har lagt ut bildet. Dersom det ikke går, kan man rapportere inn bildet til nettsiden.

– De fleste store og seriøse nettsidene, som Facebook og Instagram, har egne skjemaer man kan fylle ut. Hvis det ikke går, kan man ta kontakt med oss, sier Tessem.

NRK har bedt om en kommentar fra Instagram, men uten å få svar.

Mye uvitenhet

Det å mobbe andre ved å legge ut bilder på internett har blitt et økende problem. Det har skjedd i takt med den teknologiske utviklingen.

– I dag er det mye enklere enn før å publisere slike bilder. Det er bare å ta bilde med mobiltelefonen og deretter trykke på dele-knappen. Da er bildet publisert og "hele verden" kan se det, sier Tessem.

Han tror det er mange som ikke vet at det de gjør er ulovlig.

– Det som er viktig å huske på er at det er den som er avbildet som bestemmer om det skal publiseres eller ikke. Det er irrelevant om bildet er krenkende eller ikke, sier Tessem.

Det er eksempler på folk som har fått bøter for å ha lagt ut bilder av andre på internett.

Ba om å få bildet fjernet

Da Håkon Rusdal og kjæresten oppdaget bildet av seg selv, hadde det ligget ute i flere timer. Han ba da om å få det fjernet ved å skrive i kommentarfeltet.

– Istedenfor sympati fikk vi slengt etter oss at vi var hårsåre, sier Rusdal. Folk skjønte ikke hvorfor vi reagerte og andre forsvarte publiseringen med å vise til at bilde var tatt i det offentlige rom.

Etter seks timer ble imidlertid bildet fjernet av administratoren av @naa_koser_vi_oss.