Snart blir stanken mindre her

Naboene til Esval avfallsanlegg i Nes vil få mindre luktproblemer når Oslos biogass-anlegg bygges på tomten, hevder kommunen.

Nytt biogassanlegg i Nes

FORNØYD: I går ble det bestemt Oslos biogass-anlegg skal bygges på denne tomten i Nes. Dermed kan årevis med luktproblemer fra Esval avfallsanlegg bli mindre, hevder kommunen. Fra venstre varaordfører i Nes Halvor Western, rådmann Bjørn Gudbjørgsrud, Byråd for Miljø og Samferdsel i Oslo Jøran Kallmyr og teknisk sjef i Nes, Arild Skogholt.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

I går ble det bestemt at Oslos nye biogassanlegg skal bygges på Esval i Nes . Anlegget skal forvandle matavfall fra hovedstadens husholdninger til biogass og biogjødsel.

Det betyr også mindre luktproblemer for naboene i området, som i årevis har slitt med stanken fra Esval.

I dag strømmer det illeuktende gass opp fra deponiet , men det nye anlegget som skal bygges, vil fange deponigassen og bruke den som energi for biogassanlegget.

- Da legger vi et lokk over hele deponiet og hermetiserer det. Deretter skal anlegget dra gassen ut på en mye mer effektiv måte og da vil også luktproblematikken bli mye minde. Da vil ikke gassen stige opp gjennom deponiet og ut i det fri, men heller bli dratt inn i anlegget, hvor det også vil være en renseprosess, sier teknisk sjef i Nes, Arild Skogholt.

Vant striden

I nesten ett år kjempet Nes og Sørum om å få behandle matavfallet til Oslos borgere.

Begge kommunene har ønsket seg arbeidsplassene og samarbeidet med lokale aktører, som gigantanlegget vil føre med seg. I Nes ble derfor nyheten fra byrådet tatt godt i mot:

- Det er et stort næringsutviklingsprosjekt for Nes, og for kommunen betyr det både arbeidsplasser og økonomi, så jeg er veldig fornøyd med at Oslo kommune har landet på Nes, sa rådmannen i Nes, Bjørn Gudbjørgsrud, i går.

500 millioner kroner

Hvor mange arbeidsplasser det på sikt kan bli snakk om i kommunen, er foreløpig usikkert. Men Gudbjørgsrud tror kommunen har mye å tjene på biogassanlegget.

- Det vil jo være flere faser her. Du vil jo ha en anleggsfase, hvor det skal etableres og bygges et anlegg. Det vil bety noe for det lokale næringslivet. Så vil det komme en fase i etterkant, hvor du har prosjekter i forhold til landbruk. Det vil også bli nye miljøarbeidsplasser, så det er vanskelig å si et antall. Men det betyr mye for kommunen, sier han.

Planlagt byggestart for anlegget Esval er sommeren 2011, og det skal stå ferdig innen utgangen av 2012.

Anlegget til 500 millioner kroner skal produsere nok biogass i året til å drive150 busser og biogjødsel til 100 mellomsstore gårdsbruk.