NRK Meny
Normal

Kø for barn ved Rikshospitalet i Oslo

Selv om han har smerter hver dag har 11 år gamle Oliver Asheim nå ventet i ett år på operasjon ved Rikshospitalet. Sykehuset innrømmer nå at de har altfor lang kø ved Ortopedisk barneavdeling.

Oliver Asheim 1

Oliver Asheim (11) og hans far Ole Asheim er fortvilet over lang kø ved Rikshospitalet.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Skolegutten fra Tønsberg har sluttet med Taekwondo og gymtimene han elsker. Etter en ulykke i 2012 verker det ofte i foten.

– Det er som om mange nåler kommer inn på forskjellige steder i beina. Det blir stivt og rart. Det er ikke så godt, sier Oliver Asheim.

Oslo universitetssykehus ved Rikshospitalet har satt han opp til operasjon. Men Oliver har nå ventet i ett år uten å komme inn.

Fortvilte foreldre

Helt siden ulykken har foreldrene, som bor i Tønsberg, sett hvordan gutten deres sliter med å delta.

– Det er ikke særlig greit for et barn. Han kan ikke ha gym på skolen. Han kunne heller ikke marsjere i 17. mai toget. Vi ser hvordan mange år av barndommen hans blir borte, sier faren Ole Asheim.

Oliver Asheim 2

Oliver Asheim har ventet et år på operasjon ved Rikshospitalet i Oslo. Imens sliter han med smerter i foten.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Foreldrene har nå klaget sykehuset inn til fylkeslegen. De frykter at sønnen utvikler nye skader av ventingen.

– Vi er redd han skal få noen andre komplikasjoner og skader som ikke kan opereres. Det er ikke bra for en gutt på 11 år, sier Asheim.

Innrømmer kø for barn

Oliver venter på operasjon ved Ortopedisk klinikk. Her har ledelsen lenge sett køen av barn vokse. Akkurat nå venter 288 barn på operasjon med innleggelse, mens 1118 barn venter på plass ved poliklinikken. For de som skal innlegges er ventetiden nå mellom 12 og 18 måneder, opplyser sykehuset.

– Vi har over lang tid hatt en større pågang enn vi kan håndtere. Slik det er i dag har vi ikke nok kapasitet på denne avdelingen, sier Rolf Riise, leder på Ortopedisk klinikk ved Oslo universitetssykehus.

Rikshospitalet har profilert seg som barnas sykehus.

Oliver Asheim 4

I denne foten har Oliver Asheim smerter. Ventetiden på operasjon er tung for 11. åringen.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Det er veldig dumt at barn må vente i kø. Vi vil jo gjerne operere de med én gang de kommer inn. Heller ikke for denne gutten er det bra å vente. Samtidig har han mindre smerter sammenlignet med andre barn i køen, sier Riise. Han lover nå Oliver time i april.

Barneavdelingen skal også ansette flere leger og øke antall operasjonsstuer for å få tatt unna flere av de yngste pasientene.

Ved Oslo universitetssykehus har køen av pasienter økt de siste årene. Bare i 2014 økte antallet med hele 15 prosent fra året før. I desember 2013 sto totalt 25 103 personer i kø, mens ved utgangen av 2014 var det 28 922 personer på venteliste ved sykehuset.

Oliver Asheim 3

Det har blitt mye inneaktivitet for idrettsgutten, Oliver Asheim, etter han skadet kneet.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK