Småhusidyllen er i fare

Beboere må finne seg i at lokalmiljøet bygges ut, mener flertallet i bystyret.

Holtet
Foto: Tina Sletten / NRK

Aksjonsleder Hege Roaldset står i spissen for et innbyggerinitiativ som krever midlertidig stans i utbyggingen av Holtet lokalsenter. Oslo kommune lovet beboerne en moderat fortetting der prognosen var en økning fra 120 boliger til 500 boenheter i såkalte flerfamiliehus eller byvillaer på to til tre etasjer pluss loft.

Basert på de første enkeltprosjektene har aksjonsgruppen regnet ut at de i stedet får over 1700 boliger, og det i blokker på opptil fem etasjer.

— Det vil ha noe å si for hele strøket, infrastrukturen, skolene og trafikken. Strøkets karakter vil bli endret fra en småhusbebyggelse til en blokkbebyggelse, sier Roaldset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Holtet

Utbygging av Holtet

Foto: Tina Sletten / NRK

Avfeid av bystyret

Byggholt er en av utbyggerne på Holtet og de hevder at aksjonsgruppens prognose er feil og at antall boliger blir under 500, og ikke over tre ganger så mange. Også Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet mener at beboerne overdriver.

Bystyremedlem Herman Kopp (H) mener at det ikke har skjedd noe utenom det som opprinnelig ble planlagt i 2004.

— Vi holder oss til det Plan- og bygningsetaten sier og her er det snakk om 500 til 700 leiligheter i området. Det vi må tenke på er at dette er et område som tåler fortetting, det er et såkalt knutepunkt i Oslo. Hvis vi skal bevare markagrensen så er vi nødt til å bygge ut slike knutepunkt for å skaffe nok boliger til folk, sier Kopp.

Nordstrand på topp

Beboere i bydel Nordstrand har i de siste årene klagd over utbyggingen av Holtet. I 2007 fikk Plan- og bygningsetaten inn 396 klager i Oslo. De aller fleste kom fra nettopp Nordstrand. Noen av klagene handlet om at lokalbefolkningen fryktet at de kan miste utsikten eller få økt trafikk i området ifølge Aften.