Småfly landet på Kjeller med 50 kilo hasj

Et småfly som mandag kveld landet på Kjeller flyplass uten tillatelse, hadde tre menn og 50 kilo hasj om bord. Nå er totalt fem menn pågrepet.

Fly på Kjeller

Det tyske småflyet som landet på Kjeller Flyplass mandag.

Foto: Tollvesenet

Småflyet kom fra Tyskland, og da det landet på Kjeller Flyplass i 18-tiden på mandag, hadde alarmen allerede gått. Både hos politiet og Tollvesenet.

– Da flyet kom fra Tyskland, fulgte både Tollvesenet og tårnet på Gardermoen med. Da det landet på Kjeller flyplass uten landingstillatelse, kontaktet Tollvesenet politiet, opplyser avsnittsleder for etterforskning ved Skedsmo politistasjonsdistrikt John Inge Bråthen til Romerikes Blad.

Beslag ved Kjeller Flyplass. Funnet i småfly.

BESLAG: En koffert full av hasj som var ombord i småflyet.

Foto: Tolletaten

Inne i flyet skal tollerne ha funnet 50 kilo hasj og et stort antall piller. Tre menn fra Tyskland og Litauen var om bord, og ble pågrepet.

– To av disse er i midten av 40-årene, mens den siste er i 20-årene, sier Bråthen.

Uvanlig beslag

Flyplassjef for Kjeller Flyplass, Per Inge Evensen, har aldri opplevd lignende.

Flyplassjef for Kjeller Flyplass Per Inge Evensen

Flyplassjef på Kjeller Flyplass, Per Inge Evensen.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Nå har jeg vært flyplassjef her siden 2003, og det er første gang jeg har opplevd dette, sier Evensen.

Og tollvesenet bekrefter at slike hendelser er en sjeldenhet.

– Verken i Norge eller andre europeiske land er det ofte man gjør slike funn, sier seksjonssjef for Tolletaten på Gardermoen Tor Fredriksen.

Det siste tilsvarende tilfellet som Tolletaten husker er «flydroppsaken» hvor et småfly slapp narkotika ut av flyet i 1993.

Da det tyske småflyet på vei til Kjeller flyplass ikke meldte sin ankomst for Tolletaten, fikk det varsellampene til å blinke. Det var årsaken til at de aksjonerte mot nettopp dette flyet.

Tor Fredriksen seksjonssjef for Tilletaten Gardermoen

Seksjonssjef for Tolletaten på Gardermoen, Tor Fredriksen.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

– Det er ingen hemmelighet at Tolletaten ønsker å ha fokus på småflytrafikken, som har vært litt underkontrollert og gått under radaren tidligere. Men det er et vanskelig område som ikke er like regulert som annen kommersiell flytrafikk, sier Fredriksen.

Ber om fengsling

Politiet har begjært alle tre varetektsfengslet for en periode på fire uker, i tillegg til brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden og fullstendig isolasjon i de to første ukene.

– Etter funn av en betydelig mengde narkotika blant annet om lag 50 kilo hasj, ble de tre siktet for grov narkotikaovertredelse etter straffelovens paragraf 232, som har en strafferamme på fengsel inntil ti år. Det beslaglagte stoffet er sendt til Kripos for analyse, sier politiadvokat Kristina E Bruusgaard.

Piller funnet i småfly på Kjeller Flyplass

BESLAG: Rundt 2000 piller fant tollerne i småflyet. Politiet mistenker at pillene er ecstasy.

Foto: Tolletaten

Aksjon mot leilighet i Oslo

Sent tirsdag kveld aksjonerte politiet mot en leilighet i Oslo, hvor de mistenker at mottakerne av narkotikaen befant seg.

– Tirsdag kveld aksjonerte vi mot en leilighet i Oslo og pågrep to personer til. Dette er nordmenn i midten av 40-årene, sier avsnittslederen.

Politiet har ikke tatt stilling til om også disse to skal fengsles. Politiet sier at de ikke kan utelukke flere pågripelser i saken.

Småflyets rute

Her er ruten til småflyet fra Tyskland.

Foto: Skjermdump Flightradar24.com