Små Enheter: – De burde hatt voldsalarm på seg

I dag forklarte behandlingsinstitusjonen der den tiltalte 15 år gamle jenta bodde seg i retten. Enhetslederen innrømmet at de burde hatt to våkne nattevakter, og at de skulle hatt alarm på kroppen.

Politisperring utenfor institusjonen i Vollen i Asker

Politisperring utenfor institusjonen i Vollen i Asker, dagen etter drapet. Behandlingsinstitusjonen har fått kraftig kritikk under rettsaken.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Den natten da Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept, var voldsalarmen innelåst hos den sovende nattevakten. I dag tok enhetslederen ved Små Enheter i Vollen selvkritikk.

– Det som er klart, er at det jeg bestemte da var en feilvurdering. Vi skulle hatt to alarmer, og de skulle vært på kroppen til vaktene hele tiden, sa enhetslederen.

Ifølge enhetslederen hadde politiet advart om at en synlig voldsalarm kunne være en trigger overfor jenta.

Som følge av dette hadde han akseptert at det skulle være en alarm i leiligheten til jenta, som sto på vaktrommet.

Kvalt og knivstukket

Anna Kristin Gillebo Backlund

Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på institusjonen Små Enheter i Asker i oktober i fjor.

Foto: Privat / NTB scanpix

Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept mens hun var alene som våken nattevakt for en da 14 år gammel jente ved behandlingssenteret Små Enheter i Vollen i Asker.

Gillebo Backlund var utdannet sosionom, og hadde bare jobbet noen måneder på institusjonen da hun natt til 28. oktober ble kvalt og knivstukket.

Det var velkjent at tenåringen i lang tid hadde snakket om at hun enten ville begå et drap eller ta sitt eget liv.

Fått kritikk fra flere hold

Små enheter har fått kritikk fra flere hold for sin behandling av den nå 15 år gamle jenta.

På telefon fra USA kom moren til 15-åringen som er tiltalt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund med skarp kritikk mot barnevernet og mot helsevesenet.

Den drapssiktede 15-åringens amerikanske mor sto opprinneligverken på forsvarerens eller påtalemyndighetens vitneliste.

Mandag ringte hun til Asker og Bærum tingrett og leste opp en skreven erklæring. Som mor til den tiltalte hadde den 48 år gamle kvinnen ingen plikt til å forklare seg for retten, men hun valgte likevel selv å ta kontakt med domstolen.

Advarte mot vold og drap

Fylkesmannen har i to rapporter slått fast at 15-åringen ikke fikk god nok behandling ved Vestre Viken og Små Enheter i Vollen i Asker.

Da faren til den tiltalte 15 åringen vitnet sist uke forklarte han at han var sterkt kritisk til hvordan datteren ble flyttet til de private omsorgsboligene i Vollen i Asker.

Psykiateren som hadde behandlet den drapstiltalte 15-åringen tidligere, sa i retten at hun advarte mot vold og drap hvis ikke jenta fikk riktig oppfølging hos Små Enheter.

En kollega av Anne Kristin Gillebo Backlund fortalte i retten sist uke at de ansatte på Små Enheter ikke hadde fått noen opplæring i hva de skulle gjøre dersom jenta ble voldelig.

Dette til tross for at 15-åringen i juli i fjor truet og angrep ansatte og politiet med en machete.

Ledere risikerer fengselsstraff

Parallelt med rettssaken mot 15-åringen, etterforsker politiet i Søndre Buskerud forholdene ved Små Enheter i Vollen.

Ledere ved behandlingssenteret Små enheter risikerer fengselsstraff hvis politietterforskningen slår fast at institusjonen på Vollen i Asker har brutt arbeidsmiljøloven.