Hopp til innhold

Sluttet å bruke hijab – ble ikke hetset lenger

Politiet i Oslo har aldri mottatt så mange anmeldelser av hatkriminalitet som i fjor. Samfunnsdebattant Laial Ayoub har ikke opplevd hets siden hun sluttet å bruke hijab.

Født fri-stiftelsen ble tildelt 5 millioner kroner i budsjettavtalen.

UTSATT GRUPPE: Muslimske kvinner er en av de mest utsatte gruppene i politiets oversikt over hatkriminalitet for 2017. Laial Ayoub mener kvinnenes hodeplagg er grunnen.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Ifølge Oslo politidistrikts årlige rapport mottok de 198 anmeldelser av hatkriminalitet i 2017. Det er en økning fra året før, da tallet var 175.

Anmeldelser på hatkriminalitet

Grunnlag

Antall 2017

Antall 2016

Antall 2015

LHBTQ

46

41

33

Etnisitet

104

108

70

Religion

43

24

40

Nedsatt funksjonsevne

5

2

0

Totalt

198

175

143

Den største økningen i anmeldelser er blant kvinnelige fornærmede i kategorien religion, og da mer spesifikt islam.

Laial Ayoub, som er en aktiv samfunnsdebattant og blogger, sluttet med hijab for ett år siden etter mye hets fra både ikke-muslimer og muslimer. 33-åringen fra Oslo har brukt hijab i to tiår og sier hun har opplevd mye hets ved å være en synlig muslim i gatebilde.

Laial Ayoub

VELGER Å IKKE ANMELDE: Slik så samfunnsdebattant og blogger, Laial Ayoub, ut med hijab. Hun sier det er en rekke muslimske kvinner som ikke anmelder hatkriminalitet fordi de ikke tror politiet vil klare å spore opp ukjente gjerningspersoner.

Foto: Privat

– Folk slang kommentarer som «pell deg tilbake dit du kom fra» og «stakkars deg som er så undertrykt», sier Laial Ayoub, og nevner flere eksempler på hets:

En gang mens jeg trillet barnevogn var det en mann som sa at «sånne som deg får barn, går på Nav og kommer aldri seg ut i arbeid». En annen gang var det en som kastet en flaske på meg og datteren min, forteller Ayoub.

Også muslimer sto bak hets. De kritiserte henne blant annet for påkledning og sminke.

Islam er fortsatt en viktig del av hennes liv, men hun mener samtidig at hun har fått en indre ro etter at hun sluttet å bruke hijab.

– Jeg forsvinner litt mer inn i mengden. Det er ingen som slenger rasistiske kommentarer til meg.

Henlegger flere saker

Beate Brinch Sand

RELIGIØST MOTIVERT: – I 2016 var det en nedgang i religiøst motivert hatkriminalitet, i 2017 var det derimot en oppgang, sier påtaleleder Beate Brinch Sand i Oslo politidistrikt

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

117 av 198 anmeldte forhold for hatkriminalitet i fjor ble henlagt. 50 av sakene ble henlagt på grunn av mangel på bevis.

Påtaleleder Beate Brinch Sand i Oslo politidistrikt mener flere saker kan være krevende fordi det kan være usikkerhet rundt hva som faktisk ble sagt, eller hvem som er gjerningspersonen.

– Det kan også være usikkerhet om motivet for vold mot en homofil mann er at han er homofil. Men selv om en sak blir henlagt, vil den kunne gjenopptas dersom det dukker opp nye bevis, sier Sand.

– Anmelder ikke

Ayoub kjenner til flere muslimske kvinner som har blitt utsatt for hatkriminalitet, men kun et fåtall av disse kvinnene velger å anmelde forholdene til politiet.

– Mange som har opplevd muslimhets ser at anmeldelsen blir henlagt hvis gjerningspersonen er ukjent, og da føler man at hele prosessen var bortkastet.

Selv om 33-åringen ikke bruker hijab lenger, vil hun fortsette å forsvare retten til de som ønsker å bære hodeplagget.

– Jeg synes det er veldig trist at kvinner ikke får lov til å praktisere sin egen tro i et land hvor vi skryter av ytringsfrihet og religionsfrihet.