Hopp til innhold

Slik skal man få flere menn inn i helsearbeid

Flere hundre mannfolk har blitt helserekrutter gjennom prosjektet «Menn i helse». Nå utfordrer Høyre Oslo kommune til å bli med.

Lønnås Menn i helse

MUNTRE MENN: Helserekrutt Jon Steinar Bauer (i midten) i munter passiar med beboer Trond Nordberg og tjenesteleder ved Lønnås bo- og rehabiliteringssenter, Arne Mæhlum (t.v).

Foto: Olav Juven / NRK

– «Menn i helse» har vært et av de mer suksessfulle prosjektene vi har hatt for å rekruttere menn inn i helse- og omsorgssektoren, sier stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H).

Også Jon Steinar Bauer (47) er full av lovord. Han har ikke angret et sekund på at han ble såkalt helserekrutt ved Lønnås bo- og rehabiliteringssenter i Bærum. Nå er han godt i gang med et utdanningsløp som skal ende opp med fagbrev som helsefagarbeider.

– Den forrige jobben tok jeg med meg hjem og var sliten. Her føler jeg at jeg har gjort noe nyttig når jeg går fra jobb. Å ta med seg det hjem er en fin erfaring, sier han.

Jobbe med mennesker

Jon Steinar hadde jobbet i butikk i mange år da han sa opp som ferskvaresjef og trodde det skulle bli lett å få ny jobb. Slik gikk det ikke. Han havnet på NAV der han tilfeldigvis plukket opp en brosjyre fra «Menn i helse».

– Det syntes jeg hørtes veldig interessant ut. Jeg tenkte hvorfor ikke prøve noe nytt, jobbe med mennesker. Jeg har jo gjort det ved at jeg jobbet i butikk, men tenkte at dette ville gi meg mye mer.

– Og etter å ha vært her en periode føler jeg at det har gitt meg masse. Det er helt fantastisk, smiler han.

– Vi er veldig fornøyd med å ha «Menn i helse» ved sykehjemmet, sier sjef ved Lønnås bo- og rehabiliteringssenter, Arne Mæhlum. Han har hatt ti-tolv helserekrutter innom.

– Dette er menn som kommer inn i helsevesenet med en annen kunnskap og en annen bakgrunn som er til gode for beboerne våre. De har andre verdier og andre måter å tenke på som kvinner ikke har. Sammen er begge kjønn bra for beboerne.

Vinn-vinn-prosjekt

Siden den spede starten i 2010 er «Menn i helse» etablert i om lag halvparten av fylkene. På neste års statsbudsjett er bevilgningen økt fra fire til seks millioner kroner. I den forbindelse utfordrer Mathilde Tybring-Gjedde Oslo til å være med.

Mathilde Tybring-Gjedde

GRIP SJANSEN: Menn i helse er et vinn-vinn-prosjekt som Oslo kommune må gripe sjansen og delta i, sier Mathilde Tybring-Gjedde (H).

Foto: Olav Juven / NRK

– Det er et vinn-vinn-prosjekt. Menn som har vært arbeidsledige en stund får en fot inn i arbeidslivet og etter hvert et fagbrev. Det er positivt for de eldre som opplever at de får flere å snakke med, og det er bra for samfunnet at menn går inn i typisk kvinnedominerte yrker.

– Nå håper jeg Oslo griper sjansen. I Oslo har vi mange bydeler med høy arbeidsledighet, særlig blant menn. I årene fremover vil det bli en sterk vekst i antall eldre og pleietrengende, sier Tybring-Gjedde.

Hele stillinger

Ifølge byrådet er deltagelse i «Menn i helse» en del av den løpende vurderingen av hvordan Oslo kommune kan rekruttere både menn og kvinner til helse- og omsorgsyrker.

– Det er uomtvistelig at det er behov for flere menn. Da trenger vi flere virkemidler, som for eksempel hele og faste stillinger, som selvsagt også er viktig for kvinner, sier eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen.