NRK Meny
Normal

Slik får barn og hund et godt forhold

Mange barn er ikke vant til å sjefe. Det må de lære seg for å hindre at hunden klatrer på rangstigen, mener ekspert.

Georg Rudshagen (11) vet at det følger mye kos, men også ansvar, med livet som hundeeier. Her er han sammen med keltien Ilo som han får låne i høstferien.

Georg Rudshagen (11) vet at det følger mye kos, men også ansvar, med livet som hundeeier. Her er han sammen med keltien Ilo som han får låne i høstferien.

– Hopp!, befaler 11 år gamle Georg Rudshagen.

Ilo tar sats, og svever gjennom en gummiring på knappe diameteren. Godbit følger. Så et klapp på hundens hode. Bekreftelser på at den frådende krabaten tok kommandoen.

– Ilo er veldig snill, kosete og lydig, og blir med på veldig mye gøy, sier Georg.

Og det hoppes igjen. Med like stor iver. Øyne stråler mot hånda full av fristende snacks. "Vær så god". I turbofart vasker Ilos tunge Georgs ansikt.

Den tobente kavaleren i dette radarparet er en av 30 barn som bruker høstferien sin på Oslo hundeskoles leir i Fet i Akershus. Her lærer barn og hund å bli tryggere på hverandre.

Barn som ledere

Tanja S. Marring

MÅ TØRRE Å LEDE: Barnevernspedagog og hundeinstruktør Tanja S. Marring sier hunder liker at barna er konsekvente og tydelige ledere.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

– Hunder trenger tydelige retningslinjer som de forstår. Mange barn har vanskelig for å være konsekvente ledere. Det må de lære seg når de skal håndtere en hund, sier Tanja S. Marring.

Hun er barnevernspedagog og hundeinstruktør, og mener barn og hund som oftest passer godt sammen, hvis det tilrettelegges for gode relasjoner dem imellom. Hun ramser opp noen spilleregler.

– Barn må lære at hunder er ikke bamser. Voksne bør alltid være tilstede i starten, for valper har spisse tenner. Hunder som sover og spiser bør barn holde seg unna. Barn bør sette seg på huk, og la hunden komme bort til seg. De voksne må lage noen kjøreregler.

Dessuten må barna lære å lese hundens kroppsspråk.

– Hunder biter sjelden helt umotivert. Som regel har de forsøkt å vise tegn til at de vil være i fred. Hvis disse tegnene ignoreres kan det gå galt.

Lærer å ta ansvar

Hit til hundeleiren kommer barn med sin egen hund, og som trenger litt hjelp til å kontrollere den bedre. I tillegg deltar barn som snart skal få hund. De får låne en hund de kan øve seg med.

Georg har fått låne Ilo de fem dagene hundeleiren varer. Han er lovet hund når den 17 år gamle familiekatten går bort.

– Barn må lære at hunder er ikke bamser.

– Jeg venter liksom litt på det. Helst vil jeg ha en dansk-svensk gårdshund. Jeg vet det følger mye ansvar. Når jeg er på skolen får jeg ikke luftet den, men jeg kan gå hjem til hunden rett etter skolen, sier 11-åringen.

Hundeinstruktør Marring veileder barna, og demonstrerer ulike øvelser. Ifølge henne bidrar hund til noe som er mangelvare i vårt samfunn i dag. Nemlig fritid fra elektroniske duppeditter.

– Jeg ser hvor bra hund kan være for veldig mange barn. De lærer seg empati og grensesetting. I tillegg må de iblant sette egne behov til side, for heller å ta hensyn til hundens behov. Å ha hund innebærer samhold og fysisk aktivitet, og pause fra nettbrett og pc.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hund og barn trener agility.

IVRIGE: På hundeleiren lærer barna og hundene å trene agility. Moro for begge parter.

Foto: Edin Babic / NRK

– Velg rett rase

Grunnlaget for en velfungerende familiehund legges før hunden er i hus. Det kanskje viktigste man gjør, er å sette seg inn i hva slags rase som passer for seg, mener Marring. Noen hunderaser regnes i utgangspunktet som mer barnevennlige enn andre.

– Tenk igjennom hva familien skal bruke hunden til. En husky trenger langt mer mosjon enn en chihuahua. En stor hund, som kanskje veier like mye som barnet, har barnet dårligere forutsetninger for å styre.

Hun råder familier som vil ha hund om å rådføre seg med personer som har erfaring med hunderasene man har oppe til vurdering.

– Her på kursene for barn og hund bruker vi ofte jakt cocker spanieler. Rasen har godt lynne. De er små og enkle, og kan trekke i båndet uten å dra noen over ende.

Hun understreker at man ikke bør velge rase etter hva som er trendy.

– Kjente personer, for eksempel Mette-Marit og Paris Hilton, er blant trendsetterne. Men det er ikke alltid de trendy hunderasene er de best egnet for en familie. For å si det sånn: det er ikke alltid innholdet svarer til utseendet.