NRK Meny
Normal

Slik blir Oslo-skolen under Høyre

Karakterer fra 5. klasse, mer deling av elever etter hva de kan, mer satsing på talenter og vekk med skriftlig sidemål kan bli realiteter i Oslo.

Kastellet skole

Oslo-skolen blir ofte fremstilt som utstillingsvindu for Høyres skolepolitikk. Kastellet skole er et eksempel. Skolen driver i dag en omdiskutert praksis med mestringsgrupper i matte, engelsk og norsk.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Vi har en sammensatt elevflokk som kommer fra hele verden, sier utdanningsbyråd Torger Ødegaard (H) i Oslo.

Torger Ødegaard.

Det blir flere viktige endringene i Oslo-skolen med en Høyre-dominert regjering, sier utdanningsbyråd Torger Ødegaard fra Høyre. Han tror mer nivådeling er den endringen som vil skje fortest.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Jeg er opptatt av at vi skal kunne tilpasse opplæringen til hver enkelt elev. Det tror jeg vil bli lettere å få gjennomført med en ny regjering.

Deling av elever etter kunnskapsnivå, vekk med skriftelig sidemål og karakterer allerede fra femte klasse er blant endringene Ødegaard vil ha.

Han håper også at en ny regjering vil ha en gjennomgang av den nåværende opplæringsloven.

– Slik at det ikke skal være noe tvil om at det er lov å forskjellsbehandle for å likebehandle.

Han drar frem Kastellet skole i Oslo som eksempel. Skolen driver i dag en omdiskutert praksis med mestringsgrupper i matte, engelsk og norsk.

Elevene der blir i deler av undervisningen delt inn i tre ulike falige nivåer. Det har vært stilt spørsmål om praksisen er i tråd med opplæringsloven eller ikke, men tidligere i år ble det klart at loven ikke brytes.

– De rødgrønne snakker Oslo ned

Oslo-skolen blir ofte fremstilt som utstillingsvindu for Høyres skolepolitikk. Og da skulle man tro at det ikke blir noen forskjell selv om Høyre får grep om den nasjonale skolepolitikken, og ikke bare lokalt.

Men det blir det, ifølge Ødegaard. NRK har bedt ham trekke fram områder der elevene vil merke forskjell, og skolebyråden fra Høyre peker på fire.

  1. Nivådeling
  2. Karakterer fra 5. klasse i norsk og matematikk
  3. Mer talentsatsing enten det handler om matte eller ballett
  4. Den skriftlige delen av sidemålet, altså nynorsk for Oslos del, blir valgfri

– Jeg håperførst og fremst vi får en regjering som ikke ligger i konstant krig med hovedstaden. De siste fire årene har vi hatt en regjering som jeg mener har snakket ned Oslo, sier Ødegaard til NRK.

Men Høyre benytter ofte anledningen til å trekke frem de gode resultatene i Oslo-skolen.

– Det må vel bety at dere har levd godt med en rødgrønn regjering de siste åtte årene?

Terje Vilno

Terje Vilno er skeptiske til enda mer Høyre-skole i hovedstaden.

Foto: Utdanningsforbundet

Jeg syns vi skal ha ambisjoner om å leve mer enn godt. Vi har fått gjennomført Høyre-politikk i Oslo de siste åtte årene, men vi er blitt motarbeidet også.

Skeptiske lærere

Nettopp nivådelingen er ett av to områder der Utdanningsforbundet i Oslo og Terje Vilno er mest skeptiske til enda mer Høyre-skole i hovedstaden.

– Der det brukes nivådeling i dag fungerer det helt greit etter vårt syn. Vi skjønner ikke hva Høyre vil ha mer av, sier Vilno til NRK.

– Karakterer fra 5. klasse ser vi imidlertid ingen pedagogiske begrunnelse for. Flere forskere er også enig i at dette ikke har noen positiv effekt.

Men en ting er Vilno enig med Høyre i.

– De vil satse på et kompetanseløft for lærerne og gjøre lærerutdanningen til et mastergradsstudium. Det støtter vi, avslutter Vilno.

Det blir lokal skoleduell mellom Høyre og Arbeiderpartiet i NRK Østlandssendingen torsdag ettermiddag. Hør debatten her!