Hopp til innhold

Slik blir nye Bjørvika

Onsdag vedtar Oslo bystyre en av de største utbyggingene i moderne tid når store deler av Bjørvika får sine detaljerte planer banket gjennom.

– Det vi gjør nå, kommer til å endre måten vi oppfatter Oslo på i veldig mange år framover, sier Andreas Behring (SV) entusiastisk. Han har ledet den tverrpolitiske arbeidsgruppa som har jobbet med saken i bystyrets byutviklingskomité.

– Møtet mellom byen og fjorden i Bjørvika blir en helt ny måte å oppleve urban kvalitet på. Det blir et område vi ikke har sett maken til i Norge tidligere, med parker, havnepromenade, offentlige torg og en masse kvaliteter hele byen vil ha glede av, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Andreas Behring, SV

Andreas Behring (SV) på gangbrua mellom kulturinstitusjonen Sukkerbiten og Sørenga.

Foto: Olav Juven / NRK

Det første elementet som kom på plass i det gamle havneområdet øst i byen var operaen som åpnet i 2008, selv om operaen formelt ikke er en del av kommunens Bjørvika-plan.

Siden er E18 lagt i tunnel under havoverflaten, den mye omdiskuterte Barcode-rekka og boligene på Sørenga har skutt i været, mens grunnarbeidene på nye Deichmanske hovedbibliotek er i gang.

Siste formelle Munch-vedtak

En av de fem reguleringsplanene som bystyret behandler onsdag, er faktisk planen for det nye Munchmuseet, og dermed vil det siste formelle Lambda-vedtaket være fattet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

"Lambda"

Med bystyrebehandlingen onsdag er det siste formelle Lambda-vedtaket i boks.

Foto: Illustrasjon: Herreros Arquitectos/MIR

Men Munchmuseet er bare en liten del av planene som bystyret etter alt å dømme vender tommelen opp til. Utbyggingsområdet strekker seg hele veien fra operaen, forbi Barcoderekka, rundt svingen i Bispevika, foran vannspeilet i Middelalderparken og til Sørenga.

Her blir det plass til nesten 240.000 kvadratmeter med kultur, bolig og næring. Det tilsvarer mer enn seks havnelagre og nesten fem postgirobygg. Boligtallet er 1.677.

På påler i sjøen

Deler av utbyggingsområdet ligger ute i sjøen, og her vil byggegrunnen stå på påler der det i dag er bølgeskvulp.

– Den ytterste delen bygges faktisk på sjøen slik at du kan ta kano og padle inn mellom husene, sier Andreas Behring.

– Det kommer til å være gatekaféer, det kommer til å være butikker, det kommer til å være kultur. Du kan sitte og drikke kaffe latte og se utover Hovedøya og oppleve by og sjø sammen. Det blir en vanvittig kvalitet vi kan glede oss stort over i Oslo, avslutter han.

Akerselva graves fram

I Bjørvika graves Akerselva fram i lyset igjen.

Foto: Olav Juven