Slik blir det nye politikartet

Politimester Steven Hasseldal har lagt frem sin plan for hvordan Øst politidistrikt skal bli i fremtiden.

Jon Steven Hasseldal

NYE TIDER: Politimester Steven Hasseldal la fredag frem sin plan for det nye politikartet i Øst politidistrikt, bestående av tidligere Østfold, Follo og Romerike.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I forslaget som har vært ute på høring, var lensmannskontorene i Nes, Lørenskog, og Nittedal foreslått lagt ned. Nå er disse inne igjen som kontorer med egen lensmenn, men underlagt andre distrikter.

Nes blir underlagt Eidsvoll lensmannsdistrikt mens Lørenskog og Nittedal blir deler av Skedsmo politistasjonsdistrikt.

– Når det gjelder Lørenskog og Nittedal beholder de stort sett den bemanningen de har i dag, men det vil bli færre om noen år. Hovedsetet for disse vil ligge i Lillestrøm, og det meste av etterforskning vil pågå der. Men det vil være igjen lensmann, noen politibetjenter og kanskje noen etterforskere, sier politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt.

Protestene mot nedlegging av lensmannskontorer har vært flere, særlig i Nes i Akershus har lokalbefolkningen vært misfornøyd med forslaget om nedleggelse.

– Jeg er stolt og glad over det engasjementet folk viser for politiet. Det betyr at publikum bryr seg om sitt lokale politi. Det blir ikke fullverdige politidistrikter med denne planen, men det blir flere lokasjoner som det vil være faste politifolk på. I så måte har vi kommet dem noe i møte, sier Hasseldal.

I tillegg anbefaler politimesteren at Aurskog-Høland og Ullensaker blir lensmannsdistrikter og at Gardermoen politistasjonsdistrikt skal betjene Oslo lufthavn. Politimesteren er fornøyd med engasjementet og responsen i høringsprosessen.

Hovedseter i Sarpsborg og Lillestrøm

Politimesteren vil i tillegg dele Øst politidistrikt, bestående av tidligere Østfold, Follo og Romerike, i to geografiske driftsenheter (se faktaboks).

Råde legges til Moss

I politimesterens opprinnelige forslag ble Råde kommune lagt til Fredrikstad politistasjonsdistrikt. Politimesteren tilråder nå at Råde legges til Moss politistasjonsdistrikt.

– I forhold til tjenesteområde er det mest naturlig siden vi har tilhørighet til mosseregionen. Samtidig er jeg overrasket over at politimesteren åpner for tre nye tjenestesteder i Akershus, men ingen nye i Østfold. Det synes jeg er en merkelig prioritering, Råde-ordfører sier René Rafshol (H) til NRK.

Har skapt reaksjoner

Den vedtatte politireformen slår klart fast at antall tjenestesteder for politiet skal reduseres betydelig. Antall lensmannskontorer på landsbasis skal etter planen bli halvert. Så mange som 163 av politiets 339 tjenestesteder foreslås nedlagt.

Dette har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra flere ordførere.

– Det som er det viktigste er at vi gjennom dette forslaget får et mer moderne og fremtidsrettet politiet. Et politi som har gjort et kvantesprang når det gjelder forebyggende arbeid. Det styrker vi betydelig, sier politimester Steven Hasseldal.

– Dette er et forslag som ligger midt imellom. Ikke det mest ekstreme, men der vi bevarer det beste gullet vi har.

Laster kart, vennligst vent...

Skedsmo politistasjonsdistrikt (rød), Ullensaker lensmannsdistrikt (turkis), Gardermoen politistasjonsdistrikt (lysegrønn), Eidsvoll lensmannsdistrikt (gul), Aurskog-Høland lensmannsdistrikt (lilla), - Sarpsborg politstasjonsdistrikt (mørk blå), Fredrikstad politstasjonsdistrikt (rosa), Follo politistasjonsdistrikt (grønn), Indre Østfold politistasjonsdistrikt (oransje), Moss politistasjonsdistrikt (grå), Halden politistasjonsdistrikt (lys rosa). Se faktaboksene for hvilke kommuner som ligger under de ulike kontorene.