Hopp til innhold

Slik blir 22. juli-minnesmerket

Åtte år etter terrorangrepene 22. juli 2011 er det nå klart hvordan Oslos permanente minnesmerke, som skal settes opp ved domkirken, skal se ut.

Jernroser 22.juli-minnesmerket

Nå starter monteringen av roser laget av mennesker over hele verden. Sammen skal de bli et minnesmerke over det folkelige engasjementet etter terroren 22. juli 2011. Avdukingen av minnesmerke skjer 28. september ved Oslo domkirke.

Illustrasjon: MDH Arkitekter

– Det ligger en pakke til på postkontoret, som jeg skal hente i dag som jeg ikke vet hvor er fra, sier initiativtaker og smed, Tobbe Malm, mens han pakker opp en rose smidd i jern.

Pakken som har ankommet smia hans på Bærums Verk er sendt fra Italia.

Pakker opp rose fra Italia

Tobbe Malm åpner en pakke med fire jernroser sendt fra Italia.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

900 roser fra alle verdens hjørner, mer enn 25 forskjellige land, er sendt til Bærum. Rosene, som er laget i alt fra jern, glass, kobber, bronse og sølv, skal nå monteres sammen til et hav av roser. Laget av mennesker, for mennesker.

Tobbe Malm

Tobbe Malm tok initiativ til å lage jernrosene allerede i august 2011, og skal også montere det sammen.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

– Responsen har vært heftig. Jeg tenkte det var mulig å få et par hundre roser, men responsen har vært overveldende. Vi sitter nå med rundt 900 roser, sier Malm.

Flere overlevende og pårørende etter terroren som rammet Oslo og Utøya 22. juli i 2011 har også deltatt og smidd egne roser.

Initiativtakeren har et ønske om «å lage noe godt ut ifra noe så jævlig».

– Jeg ønsker at dette skal bli en møteplass. Hvor folk har lyst til å komme, sette seg ned og fortsette samtalen. Det er så lett at livet normaliseres igjen, selv etter en så vanskelig hendelse, sier Malm.

Har tatt åtte år

Det har ikke vært en enkel prosess å få realisert minnesmerket etter terroren. Opprinnelig skulle monumentet se helt annerledes og mye større ut. Det skulle plasseres i den verneverdige Stensparken, men Byantikvaren mente inngrepet i parken ble for stort og sa nei i 2016.

Så foreslo domkirken på høsten året etter at det kunne settes hos dem, og kommunen støttet plasseringen. Det siste halvannet året har Malm og arkitektkontoret MDH jobbet fram utformingen av minnesmerket.

Kulturbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), sier at diskusjonene rundt plasseringen og utformingen av minnesmerket er grunnen til at det har tatt åtte år før det kommer på plass.

– Jeg har vært opptatt av at vi finner en løsning som både ivaretar prosjektet på en god måte, og at vi finner et sted som betyr noe, sier Hansen.

Kulturbyråd og initativtaker ser på det som skal bli 22. juli minnesmerket

Initiativtaker og smed, Tobbe Malm, og kulturbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap).

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

– Derfor synes jeg det er utrolig fint at vi nå får minnesmerket der vi alle var og la ned roser etter 22. juli. Utenfor domkirka, sier byråden, som gleder seg til det er på plass.

22.juli Roser utenfor Domkirken

Blomsterhavet utenfor Oslo domkirke etter terrorangrepet 22. juli var enormt. Nå skal et minnesmerke med jernroser settes opp utenfor kirken.

Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix

Fremdeles sender folk inn roser. Åtte år etter terroren rammet Norge.

– Det sier litt om kraften i dette prosjektet. Jeg tror ingen i Norge er uberørt av 22. juli. Dette har vært en enorm sorg for Oslo og Norge, men dette prosjektet viser den utrolige kraften vi har når vi tar til motmæle, og viser at fellesskapet er sterkere, sier Hansen.

Jernroser fra hele verden

Disse jernrosene blir en del av minnesmerke over det folkelige engasjementet etter 22. juli-terroren.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

En sirkel av roser

På syv stålplater skal rosene nå monteres. Malm har sortert rosene for å kunne plassere dem på en dynamisk måte, med store og små blomster om hverandre. De minste rosene er ikke mer enn 10 cm høye, de største veier opp mot 10 kg hver.

En av ideene hans er å plassere rosene som er laget av overlevende og pårørende i midten, slik at de andre rosene omfavner dem.

– Man ser mye av engasjementet i en rose. Det er mye omtanke og kjærlighet smeden har lagt ned i utformingen, sier Malm.

Flere av rosene er laget med spesielle materialer. En irsk smed laget en rose av geværløp fra våpen det irske politiet hadde beslaglagt. Andre har kuler sittende fast i seg, en ser ut som den vokser ut av en geværkolbe, og en annen igjen er laget av bajonetter.

Jernroser 22.juli-minnesmerket

For initiativtakeren er det viktig at man skal kunne få se nøye og ta på rosene. Derfor blir de mest robuste plassert ytterst i minnesmerket.

Illustrasjon: MDH Arkitekter

– Det gjør dette verket unikt. Alle som er delaktige har sin egen følelse som de har ville gitt uttrykk for i rosen sin, sier han.

Smeden har forsøkt å dokumentere hvor rosene er fra, og tatt bilde av dem. Bildene har han lagt ut på Facebook for å vise at rosene har nådd fram.

På den måten håper han også å få takket alle de som har sendt inn roser. Mange av dem kommer nemlig uten avsenderens navn.

Minnesmerket skal avdukes den 28. september utenfor Oslo domkirke. Før det er det også mulig å besøke smia til Tobbe Malm på Bærums Verk, og se ham arbeide med minnesmerket.

Jernroser

Roser sendt inn fra smeder over hele verden.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK