Hopp til innhold

Fikk telefon fra hjemmetjenesten: Får ikke dusje på én måned

Mellom 50 og 60 eldre i Nannestad skulle gå en måned uten dusj fordi hjemmetjenesten var nedbemannet i julen. Men etter massivt press fra både media og pårørende setter kommunen nå inn ekstra bemanning.

Datteren til Ellen Marie Riis Bjørkvall (på bildet) måtte klage for at moren skulle få slippe å vent

GLAD FOR AT KOMMUNEN SNUR: Ellen Marie Riis Bjørkvall var en av omtrent 60 pleietrengende som ikke skulle få dusje på én måned. Etter press fra både pårørende og media snur kommunen og setter inn ekstra resurser i julen.

Foto: Arild Gimse / NRK

Janne Bjørkvall

Janne Bjørkvall

Foto: Privat

– Jeg synes det er uverdig å ikke få lov til å dusje på fire uker, og ikke minst respektløst av mennesker som er avhengig av hjemmebaserte tjenester, sier Janne Bjørkvall.

Hun var en av de pårørende som onsdag fikk beskjed om at moren, Ellen Marie Riise Bjørkvall (se bilde), ikke fikk dusje på fire uker. Ellen Marie er ifølge Janne helt avhengig av hjemmetjenesten fordi hun er lam i deler av kroppen etter et hjerneslag i 2012.

Telefonen fra hjemmebaserte tjenester i Nannestad fikk Bjørkvall til å se rødt, og hun ga kommunen klar beskjed om at hun ikke fant seg i dette.

Det resulterte i at moren fikk dusj dagen etter likevel.

Men for 50 til 60 andre pleietrengende så julen mørk ut.

– Vi jobber så svetten siler. Det er bestandig mye å gjøre før jul, og vi er nødt til å kutte noen dusjinger for å ha sjanse til å rekke gjennom alt, sier Ingrun Nordengen, virksomhetsleder for hjemmebaserte tjenester i Nannestad, til Romerikes blad.

Snur etter mediepress

Paul Glomsaker

Paul Glomsaker, rådmann i Nannestad kommune.

Foto: KAI KROG HALSE / Nannestad kommune

Vanligvis får brukerne dusje hver fjortende dag, men siden hjemmebaserte tjenester i Nannestad skulle nedbemanne i julen, ville de ikke rekke å dusje alle.

Men etter både press fra pårørende og media snur kommunen, og setter inn ekstra bemanning fra mandag av.

– Nå setter vi inn ressurser umiddelbart for å sørge for at det ikke skal skje. Vi har også omdisponert en halv million til dette området nå på slutten av året, sier rådmann i Nannestad kommune, Paul Glomsaker.

I 2014 prioriterer kommunestyret dette området i budsjettet og bevilger 2,5 millioner.

– Fantastisk at de snur

Janne Bjørkvall synes det er bra at kommunen nå setter inn ekstra ressurser, men at det er sjokkerende at de først gjør tiltak etter at media belyser saken.

– Jeg synes det er helt sykt at de først snur når media tar tak i saken. Men jeg synes det er fantastisk at de snur, og kjempeflott for alle de som får den hjelpen som de egentlig ikke skulle få.

Hadde det ikke blitt oppmerksomhet rundt saken, hadde det gått utover de svakeste, mener hun.

– Jeg synes det er fryktelig synd med tanke på alle de andre som ikke har pårørende, og som måtte ha tatt til takke med smuler. Man skal ikke være avhengig av hvorvidt pårørende tørr å si ifra eller ikke, sier Bjørkvall.

Måtte ha droppet matpauser

Før kommunen snudde og bestemte seg for å sette inn ekstra ressurser, fortalte tillitsvalgt for de ansatte ved hjemmebaserte tjenester, Line Furulund, at det kun unntaksvis ville være mulig å skyve på dusjinger.

– Vi har fått tilbakemelding fra pårørende og brukere som syns det er ille. Jeg skjønner at de reagerer og syns det er lenge, men det er dessverre sånn det er. Vi gjør absolutt alt vi kan for å få det til å gå rundt, jobber ekstravakter og overtid, og dropper matpauser, sier Furulund til Romerikes blad.