NRK Meny
Normal

Skolene stengt ute fra Røa bad

Skolene i Oslo vest får ikke tilgang til badet som lokalbefolkningen har ventet på i 46 år. Oslo kommune har ikke inngått avtale om bruk av Røa bad selv om dette var et krav fra bystyret.

Røa bad

Etter 46 års venting åpner Røa bad onsdag, men Oslo kommune har ikke sikret skolene i området tilgang til badet.

Foto: Olav Juven / NRK

– Jeg syns det er unødvendig at vi skal fortsette å sende barn med buss til Sogn bad, når vi kunne ha gått opp veien her på ti minutter. Vi har lenge hatt en forhåpning om at vi skulle få lov til å bruke Røa bad, sier leder for driftsstyret ved Huseby skole, Espen Stenstad.

Espen Stenstad og Kathrine Wegge, Huseby skole

Driftsstyreleder Espen Stenstad og rektor Kathrine Wegge synes det er tungvint å busse elever på svømming når det er ti minutter å gå til Røa bad.

Foto: Olav Juven / NRK

Også rektor ved Huseby, Kathrine Wegge, hadde håpet å slippe å busse elever til svømmetimene:

– Det er klart at det er tungvint, kostbart og tidkrevende. Her ligger det nå et bad ti minutter unna som vi kan gå til. Det er både miljømessig og fysisk aller best for ungene.

- Helt uakseptabelt

Det nye badet sentralt på Røa eies av et privat utviklingsselskap og drives av en treningssenterkjede. Da Oslo bystyre godkjente salget av den kommunale tomta i mai 2011, var det en uttrykkelig forutsetning at skolene i området skulle ha svømmeopplæring i badet.

At det snart fire år senere ikke er inngått en eneste avtale om kommunal bruk av Røa bad, er kritikkverdig, sier leder i samferdsels- og miljøkomitéen, Marianne Borgen fra SV:

Marianne Borgen utenfor Røa bad

Marianne Borgen (SV) synes det er uakseptabelt at Røa bad i kjelleren i bygningen bak ikke er tilgjengelig for skolesvømming.

Foto: Olav Juven / NRK

– Dette er veldig ille. Det var jo en helt klar forutsetning fra bystyret om at dette badet skulle være et bra tilbud for barna på skolene i området her, slik at de skulle få et bedre svømmeundervisningstilbud. At det ikke er kommet en eneste avtale på plass etter så lang tid er kritikkverdig og helt uakseptabelt.

Ligger i rettstvist

Ifølge Oslo-byrådet er årsaken til at det ikke er inngått avtale om skolesvømming ved Røa bad en rettstvist mellom Oslo kommune og eieren Røa Utvikling.

Konflikten handler om noe annet, men har gjort at kommunen har stilt forhandlingene om leie av badet i bero.

– Når kommunen er blitt saksøkt, har ikke vi funnet det naturlig å gå videre med forhandlinger om nye samarbeidsområder før man nærmer seg en løsning av tvisten, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre.

Han viser til at når dom i tvisten er avsagt, vil kommunen studere premissene og se om det er grunnlag for å gå videre med forhandlingene.

– På sikt ønsker vi at Røa bad skal være tilgjengelig for allmenheten og for skolene, sier Bård Folke Fredriksen.