NRK Meny
Normal

Skoleeier tilbakefører penger til Westerdals

Privatskoleeieren Anthon B Nilsen Skoledrift sletter gjeld og tilbakefører til sammen 105 millioner kroner til Westerdals Oslo ACT. Samtidig avviser eierne at det er utbetalt ulovlig utbytte.

klasserom

TILBAKEFØRER MILLIONER, SLETTER GJELD: Anthon B Nilsen Utdanning tilbakefører 20 millioner kroner og sletter gjeld på 85 millioner kroner som Westerdals Oslo ACT har til eierselskapet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Eierne av Anthon B Nilsen er dypt bekymret over den uroen som er skapt rundt selskapet blant studenter og ansatte», skriver Westerdals Oslo ACT», i en pressemelding mandag morgen.

Privatskolen har fått sterk kritikk etter at det ble kjent at privatskolekonsernet Anthon B Nilsen har hentet ut 100 millioner kroner fra driften av privatskoler. Flere partier har signalisert at de ønsker en gransking av privatskolekonsernet etter avsløringen i Dagens Næringsliv.

Titalls millioner i statsstøtte

Konsernet har gjennom flere år mottatt titalls millioner kroner i statsstøtte.

Konsernet, som blant annet eier og driver skoler som Westerdals, Bjørknes, NKI og Treider i Oslo, har avvist at det har brutt loven, men saken opprører politikere i flere partier på Stortinget. Statsminister Erna Solberg (H) måtte svare på spørsmål om saken i spørretimen.

Selskapet har besluttet å rydde enhver tvil av veien om Westerdals finansielle grunnlag

Privatskoleeieren Anthon B Nilsen Skoledrift

Westerdals Oslo ACT begrunner pressemeldingen slik:

«Bakgrunnen det bildet som er skapt i mediene av at eierne av skolen på uberettiget vis har tatt kapital ut av den sammenslåtte høyskolen Westerdals Oslo ACT. Selskapet har derfor besluttet å rydde enhver tvil av veien om Westerdals finansielle grunnlag og handlingsrom ved å eliminere kapitaleffekten fra sammenslåingen av tre skoler», melder NTB.

  • Les også:
Torbjørn Røe Isaksen gjestet Politisk kvarter hvor temaet var privatskolekonsernet Anthon B Nilsen som har hentet ut 100 millioner kroner fra driften av privatskoler.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Politisk kvarter mandag.

Tilbakefører millioner, sletter gjeld

Anthon B Nilsen Utdanning AS har derfor besluttet at Anthon B Nilsen Skoledrift AS, selskapet som eier skolene i Anthon B Nilsen, tilbakefører 20 millioner kroner som ble overført fra NITH til Anthon B Nilsen Skoledrift AS ved kjøp av høyskolene NISS og Westerdals – samt at gjelden på 85 millioner kroner som Westerdals Oslo ACT har til eierselskapet, slettes.

Rektor: – En god løsning

Rektor Bjørn Jarle Hansen ved Westerdals er glad for avgjørelsen.

– Dette er en god løsning for Westerdals Oslo ACT og for våre studenter, som er vår hovedprioritet. Nå får vi fortsatt mulighet til å fortsette sammenslåingen av de tre høyskolene (NISS, Westerdals og NITH), samtidig som vi styrker Westerdals Oslo ACTs langsiktige økonomi betraktelig, sier rektoren.

Isaksen: – En klok beslutning

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Til NRK mandag morgen sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at han tror tilbakeføringen er en klok beslutning.

– Basert på det som har vært den siste uken, så er det helt sikkert en klok beslutning. Det påvirker ikke direkte hvordan departementet følger opp dette. På vanlig måte følger vi opp i ettertid når vi får inn alle papirene fra skolene. Vi kommer til å fortsette å stille spørsmålene vi mener er viktige for å se på transaksjonen som er gjort, sier kunnskapsministeren, og legger til:

– Regelverket for de private høyskolene er for dårlig, det har vi jobbet med lenge før denne saken kom, og det er heller ikke åpenbart at kontrollmyndigheten er god nok.

Krever redegjørelse

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har krevd en redegjørelse fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om oppfølging av skolekonsernet Anthon B Nilsen.

– Riksrevisjonen har alvorlige merknader til departementets kontroll med statsstøtte til private høyskoler. Det er viktig for kontrollkomiteen å vite om dette særlig har vært fulgt opp, sier Jette F. Christensen (Ap).

Kunnskapsdepartementet lovet en oppfølging høsten 2013, etter at Riksrevisjonen kritiserte departementet for mangelfull oppfølging av privatskoler som mottar statsstøtte.