Hopp til innhold

Skolebyråden: – Smålig av regjeringen

Dagen etter at regjeringen innkalte til hastemøte om vold i Oslo-skolen ble ikke støtten til fire ansatte fra NAV på de to mest belastede skolene i hovedstaden videreført i statsbudsjettet.

NAV-veiledere på Stovner videregående skole

HJELPER ELEVENE TIL Å FULLFØRE: NAV-veilederne på Stovner videregående skole er skuffet over at prosjektet kan bli lagt ned.

Foto: Bård Nafstad / NRK

12/12: I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at regjeringen strøk støtten til prosjektet i statsbudsjettet. Dette er ikke riktig. NRK presiserer at regjeringen ikke videreførte støtten til prøveprosjektet i statsbudsjettet.

Fire såkalte NAV-veiledere har jobbet fulltid på Stovner og Hellerud videregående skoler de siste årene.

– Gjengangeren er elever som har utenomfaglige hindringer. Det kan være familiekonflikter, dårlig økonomi, rus og psykiatri. Det gjør det vanskelig å konsentrere seg på skolen, sier NAV-veileder Nina Ingebretsen.

Forsøket med veiledere fra NAV på skolene er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeidsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet.

– Elevene på Hellerud og Stovner er i krevende livssituasjoner. Veilederne har vært viktige ressurspersoner for disse elevene, sier skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl fra Arbeiderpartiet.

Stovner-rektor slo alarm

I september varslet Stovner-rektoren om vold og uro på skolen, skrev Dagsavisen. Han var bekymret for sikkerheten til både elever og ansatte.

Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim ble sjokkert over det han leste og tok grep. Han innkalte til hastemøte, der både ministere, skoleledelsen i Oslo og politiet var til stede.

– Dette er en helt uholdbar situasjon, og vi må ta grep raskt. Jeg vil vite hvordan vi kan samarbeide på tvers av etater for å hindre at dette skjer.

Konst. kunnskapsminister Henrik Asheim, 28. september
Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap)

PARADOKS: Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) mener det er smålig av regjeringen å trekke seg ut av dette prosjektet.

Foto: Rushda Syed / NRK

Møtet ble holdt 11. oktober, og flere tiltak ble foreslått. Dagen etter la regjeringen fram forslag til statsbudsjett for neste år. Der var ikke støtten til prøveordningen med de fire NAV-veiledere i Oslo-skolen videreført.

– Rett etter at jeg går ut av det rommet, så trekker de inn denne viktige ressursen som skolene våre har hatt. Jeg syns det er smålig at de gjør dette før evalueringen er ferdig. Også syns jeg det er et paradoks, all den tid jeg ble innkalt av tre statsråder for å snakke om den situasjonen vi har på enkelte skoler i Oslo, sier Tellevik Dahl.

Frykter elever vil droppe ut

Vold på Oslo skoler, Terje Wold, rektor Stovner

SLO ALARM: I september fortalte rektor på Stovner vgs., Terje Wold, om flere voldsepisoder på skolen og et utrygt miljø for elever og lærere.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I dag var skolebyråden på besøk på Stovner for å få mer kunnskap. NAV-veileder Nina Ingebretsen er ikke i tvil om at de har gjort en forskjell.

– Jeg syns det har fungert veldig bra. Elevene får hjelp når de trenger det. Den tilgjengeligheten er så viktig, og en av kriteriene som gjør at prosjektet lykkes, sier Ingebretsen.

Rektor på Stovner mener det vil få store konsekvenser dersom man kutter de to stillingene ved skolen.

– Den ytterste konsekvensen er at elever som i dag står på vippen til å droppe ut, som får god hjelp til å klare seg videre, ikke får den hjelpen lenger og derfor dropper ut, sier rektor Terje Wold.

– Skulle bare være et prøveprosjekt

Regjeringen mener det har ligget i kortene at Oslo ville miste støtten til veilederne og at dette ikke burde overraske politikerne i Oslo.

– Dette er ikke et kutt, men en del av avtalen vi inngikk da prøveprosjektet ble startet. Det er en bekymringsfull utvikling på Stovner, men Oslo kommune har full anledning til å prioritere dette selv i årene fremover, sier statssekretær Morten Bakke i Arbeidsdepartementet.

LES OGSÅ: Skolevolden i Oslo skal granskes

Stovner videregående skole

Stovner videregående skole har hatt NAV-veiledere på skolen siden 2014.

Foto: Bård Nafstad / NRK