NRK Meny
Normal

Skjerpet vakthold ved moské i Oslo

Moskeen Islamic Cultural Centre på Grønland i Oslo har hyret inn sikkerhetsvakter fordi flere av moskeens brukere frykter for sin sikkerhet etter en rekke moskeangrep i Sverige og Frankrike.

Muslimer grønland

Det ekstra vaktholdet skjer etter terrorhandlingene i Paris der totalt 17 mennesker ble drept. Samtidig frykter moskeen for sin sikkerhet etter at flere moskeer har blitt angrepet og forsøkt satt i brann i Sverige den siste tiden.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Vi har gått til anskaffelse av sikkerhetsvakter i moskeen etter tilbakemeldinger fra brukerne om at vi bør styrke vaktholdet. Det at vi har vakter i moskeen gir oss en ekstra trygghetsfølelse, sier styreleder ved Islamic Cultural Centre, Najam Farhan.

Moskeen har ikke mottatt noen direkte trusler, men ønsker å forebygge.

– Synlige vakter gir trygghet

– I Sverige hører man at moskeer blir utsatt for angrep og hærverk. Brukernes sikkerhet er viktig for oss, og da er det bedre at vi har synlige vakter i uniform enn frivillige vakter fra moskeen. Det gir en følelse av at noen passer på, sier Farhan.

Det ekstra vaktholdet skjer etter terrorhandlingene i Paris der totalt 17 mennesker ble drept . Samtidig frykter moskeen for brukernes sikkerhet etter at flere moskeer har blitt angrepet og forsøkt satt i brann i Frankrike og Sverige den siste tiden.

Ifølge styrelederen har politiet også rådet dem til å se på sikkerhetssituasjonen ved moskeen. Politiet sier at de har en god dialog med moskeene og gir sikkerhetsråd.

– Vi har en økt årvåkenhet, samtidig som Moskeene har et selvstendig ansvar. Det ligger i situasjonen at dette er en fornuftig tilnærming til hendelsene den siste tiden, sier Unni Grøndal, pressesjef i Oslo-politiet.

Flere angrep på moskeer i Frankrike

Terrorangrepene i Paris har ført til økt engstelse og uro rundt franske moskeer. De siste månedene har flere moskeer blitt angrepet, bekrefter franske myndigheter.

I Le Mans ble en moské angrepet med granater torsdag.

Bernard Cazeneuve

Innenriksminister Bernard Cazeneuve lover at alle moskeangrep i Frankrike skal etterforskes.

Foto: THIERRY CHESNOT / Afp

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve er tydelig på at angrep eller trakassering basert på religion ikke er lov.

– Vi tolerer ingenting, ingen trusler mot steder for bønn. Alt vil bli straffeforfulgt, sier han ifølge iTele etter flere nye angrep torsdag.

13 angrep i Sverige i fjor

Både i Sverige og i Frankrike har det den siste tiden være flere angrep på moskeer. Svensk sikkerhetspoliti sier det var 13 angrep på moskeer i Sverige i fjor. I romjulen ble en brannfakkel kastet inn i en moské i Eskilstuna, og kort tid etter ble moskeer i Eslöv i Skåne og ved Uppsala forsøkt påtent.

Senest fredag kveld ble en moské i Göteborg evakuert etter at det ble ringt inn en bombetrussel.

De mange angrepene har ført til at svensk politi skjerpet vaktholdet rundt alle moskeer i Sverige.

Politiet i Eskilstuna satte i gang mordbrannetterforskning, men ifølge den siste utviklingen i saken har politiet ennå ikke utelukket at det kan dreie seg om en ulykke.