Skimmet over en kvart million kroner

En 37 år gammel mann må møte i Oslo tingrett tiltalt for å ha stjålet rundt 275 000 kroner etter å ha kopiert flere titalls betalingskort i Oslo og Bærum.

Minibank

FELLE: Denne minibanken på Veitvet var en av terminalene som fikk skimmingutstyr montert i 2011. Ni personer fikk kortinformasjonen sin kopiert da de brukte denne maskinen.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Ved hjelp av skimmingutstyr på minibanker på Veitvet og Holtet i Oslo og på Leif Tronstads plass i Bærum skal mannen ha kopiert kortopplysninger fra 33 ofre i løpet av sommeren 2011.

Den stjålne informasjonen ble brukt til å ta ut rundt 275 000 kroner fra minibanker i Storbritannia. Ifølge tiltalen, som ble omtalt av ABC Nyheter, skal 37-åringen ha samarbeidet med andre. Rettsaken mot 37-åringen starter onsdag.

Risikerer 6 års fengsel

Politiadvokat Erik T. Hansen, sier de ser meget alvorlig på saken.

– Dette er en type aktivitet som kan svekke tilliten til betalingssystemene i samfunnet. Det er vi veldig bevisst, forklarer Hansen.

Ifølge politiadvokaten arbeider politiet ut ifra at 37-åringen arbeidet sammen med andre, men de har foreløpig ikke kontroll på andre gjerningsmenn.

Erik Dammen Stoltz

FORSVARER: Advokat Erik Dammen Stoltz

Foto: PRIVAT

Mannen er tiltalt for grovt tyveri, som kan gi opptil seks års fengsel. I tillegg kan det komme erstatningskrav fra ofrene.

Forsvarer Erik Dammen Stoltz sier at hans klient kommer til å erkjenne straffskyld i saken. Den tiltalte har samarbeidet med politiet og navngitt andre involverte personer.

– Han angrer på det han har gjort. Dette skjedde i en vanskelig periode i livet hans og han ønsker å gjøre opp for seg, forteller Stoltz.

– Er det noen som driver gjøn med meg?

Gro Østensen Jakobsen fra Bærum la ikke merke til at pengene var stjålet før banken ringte og spurte om hun var i London. Det var noen som tok ut penger på kontoen hennes der.

– Nei, jeg er på Bekkestua, sa jeg. Jeg ble veldig redd. Er det noen som driver gjøn med meg? Sitter virkelig banken og følger med på sånt? Det gjør de altså, sier Gro Østensen Jakobsen.

Kameralist til skimming

KAMERA: Tyvene installerte en kameralist lik denne over tastaturet på minibanken. Listen likner på en autentisk del av maskinen. Kameraet filmer PIN-koden brukerne taster inn.

Foto: POLITIET

Pengene som var stjålet fra kontoen hennes i 2011 fikk hun tilbake fra banken.

– Da pusta jeg lettet ut. Banken hjalp meg i alle fall, de ga meg pengene tilbake. Det var en god følelse.

Siden har Jakobsen ikke hørt noe fra politi eller rettsvesen, og hun ante ikke noe om at en mann er tiltalt for tyveriet og at saken mot ham skal opp i Oslo tingrett onsdag og torsdag.

Kan hindre nye lovbrudd

Ifølge politiadvokat Hansen ble det i denne saken vurdert at det ikke var nødvendig å informere ofrene for å føre saken i retten. Han sier ofrene vil bli informert ved en rettskraftig dom, og at politiet generelt er interessert i å fortelle om resultatene av arbeidet deres, særlig på alvorlige områder som dette.

– Vi mener det har en allmennpreventiv effekt, samtidig som det viser de som rammes at politiet tar saken alvorlig.