Skar hull i tak og vegger for å komme seg inn i matbutikker

Rumenerne skal ha reist rundt på Østlandet og skåret seg vei inn i flere matbutikker. I dag møter de i retten.

Coop Marked Hammeråss Eidsvoll

Til sammen seks personer er tiltalt for flere innbrudd i matbutikker og en barnehage. Her har de skåret hull i taket på Coop Marked Hammerås i Eidsvoll.

Foto: Politiet

Natt til 25.september i fjor ble det skåret hull i taket på matbutikken CoopMarked Hammerås i Eidsvoll. Slik kom innbruddstyver seg inn i den låste forretningen.

Ødelagt alarm Rimi Eltonåsen

Hos Rimi Eltonåsen i Nannestad ble alarmen og videoovervåkingen ødelagt.

Foto: Politiet

Deretter skar de hull i veggen inn til et kontor, der en safe ble åpnet og tobakksautomaten brutt opp. Klokker, tobakksvarer for over 70.000 kroner og nesten 110.000 kroner i kontanter ble stjålet.

Nå er fem menn i 30- og 40-årene tiltalt for grovt tyveri etter innbruddet, og ifølge politiet var dette hverken første eller siste gang de samme mennene var på ferde.

Utpå høsten kom også en 25 år gammel sjettemann til, som er tiltalt for tre andre innbruddstilfeller.

I dag møter alle i Oslo tingrett, trolig erkjenner ingen straffskyld.

Europris Holmestrand

På Europris i Holmestrand skal de tiltalte ha skåret hull i en yttervegg for å komme seg inn. To små safer og to gullringer forsvant.

Foto: Politiet

– Byggfaglig kompetanse

Fremgangsmåten har vært omtrent lik i alle dagligvareforretningene, og tyvene har gått løs på pengeskap på jakt etter kontanter.

I Grua barnehage på Lunner ble en vindusrute løsnet fra karmen,og tyvene skal ha forsynt seg med en safe, pc-er, kameraer, et trekkspill og to drillsett.

Tre av de berørte butikkene var Coop-butikker.

– De siste fem årene har vi sett en trend der kriminelle grupperinger tar seg inn i butikkene via tak eller vegg. Når vi ser på fremgangsmåten har de tydelig byggfaglig kompetanse, og de sonderer gjerne i forkant hvor verdisaker er, og hvor det er alarm og videoovervåkning, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i CoopNorge.

Rema 1000 Grua

Alarmen ble utløst hos Rema1000 i Lunner, men tyvene rakk først å skjære hull både i taket og en vegg.

Foto: Politiet

Pågrepet i bil

Fem av de tiltalte ble pågrepet i en bil i november, mens sjettemann ble pågrepet hjemme hos seg selv senere samme dag. Da skal politiet ha holdt en eller flere av de tiltalte under oppsyn en periode.

I tiltalen står bare én oppført med boligadresse i Norge, mens en annen skal ha bodd flere år i Norge men har reist frem og tilbake.

– Fire av dem har ingen spesiell tilknytning til landet. De sier de var her for å søke jobb, sier aktor Geir Wangensten-Øye.

Han ønsker ellers ikke å kommentere saken før den har vært oppe i retten.

Hull i mellomtaket Coop Prix Nesodden

Hos Coop Prix på Nesodden skar tyvene to hull i taket, men fikk ikke med seg noe siden alarmen gikk.

Foto: Politiet

– Krevende saker

André Gauslaa Kirkholm er forsvarer for mannen som er bosatt i Oslo. Hans klient vil ikke erkjenne straffskyld når rettsaken starter.

– Han har ikke hatt noen formening om hva de andre har drevet med, sier Kirkholm.

Coop roser politiet for å ta denne typen kriminalitet på alvor.

– Politiet skal ha ros for den innsatsen de har gjort for å pågripe de kriminelle bandene. Dette er svært krevende saker. Gruppene er ofte mobile, noe som vanskeliggjør etterforskningen, sier kommunikasjonssjefen.

Nes i Ådal

Nesten 200.000 kroner i kontanter ble stjålet fra Coop Marked i Nes i Ådal på Ringerike, i tillegg til tobakk og barberblader.

Foto: Politiet