Hopp til innhold

Skal krysse Atlanteren med kite

Asker-jenta Camilla Ringvold skal som den første i verden kite 6000 kilometer over Atlanterhavet.

Noen vil alltid tøye grenser og prøve det som ingen har gjort før. Camilla Ringvold fra Asker gjør seg nå klar for et forsøk på å kite over Atlanterhavet.

Camilla Ringvold fra Asker skal i slutten av november gjøre det ingen kvinne har gjort før henne; kite over Atlanterhavet. NRK møtte henne på Huk i Oslo.

– Jeg har kitet mye. Og det har lenge vært en drøm for meg å kite en litt lang distanse. Da blir det jo fort til at man tenker på Atlanterhavet, sier Camilla Ringvold til NRK.

33-åringen fra Asker søkte på google, og kom over en blogg. Det var flere som hadde samme drøm som henne, og de hadde allerede begynt å planlegge turen.

De starter på Kanariøyene og skal kite sammenhengende til Jomfruøyene. En distanse på 6.000 kilometer.

– Jeg tok kontakt med og viste interesse. Så var vi i gang.

Mange spør om jeg er redd for hai, men det er mer skummelt å tenke på at jeg kan treffe søppel fra et containerskip i 30 knop.

Camilla Ringvold, kiter

Som en stafett

Ifølge Ringvold er det gjort noen forsøk på å krysse Atlanteren med kite tidligere, men ingen har trolig vært så godt planlagt som dette.

Prosjektet har fått navnet Enable Passion (se faktaboks) og er bygget opp av folk som ikke lever profesjonelt av kiting.

Elleve mennesker er med på teamet, som i slutten av november legger ut på den to-tre uker lange turen. Seks av disse skal dele på å kite.

Camilla Ringvold

33 år gamle Camilla Ringvold fra Asker er foreløpig den eneste kvinnen som skal være med å kite over Atlanterhavet.

Foto: Ydwer van der heide / Whizp

– Overfarten organiseres som en stafett. Vi har lagt opp til at vi skal være to timer på og åtte timer av. Totalt skal vi kite fire timer i døgnet hver. Til enhver tid må en kiter være i vannet, sier Ringvold.

Ulik erfaring

Men de åtte timene av blir ingen dans på roser det heller. En 50 fot katamaran skal fungere som base under turen. Kapteinen er den andre nordmannen i teamet, Arne Østbye fra Hamar.

– Teamet er godt satt sammen med folk som har ulike erfaringer som er relevant for å gjennomføre en slik tur. Når vi ikke kiter må vi hjelpe til på båten.

En av de andre som skal kite er canadieren Mark Abma. Han er profesjonell skikjører og har ifølge Ringvold egentlig ikke så mye erfaring med kiting.

– Men han er dyktig på risikovurdering. Det er en god egenskap vi har bruk for i gruppa. Franskmannen Bruno Sroka har erfaring med å kite lengre distanser. Han har blant annet kitet fra Frankrike til Irland.

– Hva kan du bidra med i teamet?

– Jeg har mange år med erfaring både med kite og på båt. Og dynamikken mellom kite og båt. I tillegg er det jo hyggelig å ha med en jente da. Selv om jeg ikke er noen god kokk, forteller Ringvold og ler.

Artikkelen fortsetter under videoen

Ikke redd for hai

Kitingen skal foregå både dag og natt. Og kiting på natta er noe av det 33-åringen ser på som en av de største utfordringene på turen.

– Mange spør om jeg ikke heller er redd for hai, men det er mer skummelt å tenke på at jeg i 20–30 knop kan treffe for eksempel søppel fra andre seilbåter eller containerskip.

For å kunne se og bli sett, har kiterne integrert ledlys i brettet og på selve kiten. I tillegg skal de bruke hodelykt, og ha kontakt med båten via et intercom system.

I slutten av oktober skal teamet møtes i Middelhavet for å trene for ferden. Frem til nå har de trent på å kite hver for seg.

Vær og vind

At det kan bli værhardt er ingen hemmelighet. Men det skremmer ikke Camilla Ringvold.

– Jeg er mer engstelig for at det ikke skal være noe vind. Da kommer vi oss ingen vei. Vi har planlagt for at denne turen skal være gjennomførbar, men været er vanskelig å planlegge.

Og værforholdene skal overvåkes nøye underveis.

– Vi skal ikke ta noen sjanser, men det er godt mulig å navigere seg rundt en storm eller en orkan.

– Dette er galskap

Reaksjonene fra venner og familie har ikke latt vente på seg etter at det ble kjent at 33-åringen skulle bli med på prosjektet.

– De fleste mener dette er galskap. Men når jeg får fortalt hvordan vi skal gjennomføre det i praksis blir de mer rolige.

Særlig innenfor kitemiljøet har turen ifølge Ringvold fått mye oppmerksomhet.

– Vi tar sporten til ett helt nytt nivå med denne turen. Ingen har brukt kite som transport for en så lang distanse før. Dette er absolutt et transportmiddel med mange muligheter.

– Hva vil du gjøre etter at du har kitet over Atlanterhavet?

– Hm. Da vil jeg vel kite over Antarktis da, avslutter 33-åringen.

SE VIDEO: Dette er turen over Atlanterhavet

NB! Kiterne regner med med å bruke mellom to og tre uker. Ikke 11 dager, slik det er illustrert i denne videoen.