NRK Meny
Normal

– En natt med mye vann og lite søvn

Telefonen stod ikke stille hos forsikringsselskapene etter det vanvittige regnværet torsdag. Hos Høgskolen i Oslo og Akershus i Pilestredet, kom vannet inn i flere etasjer.

Himmelen åpnet seg over Østlandet torsdag ettermiddag. Oversvømmelser, haglbyger og lynnedslag førte til store problemer i Oslo.

Lekk tak og tett sluk

På Høgskolen i Oslo og Akershus i Pilestredet 35 i Oslo, viser det seg i dag at skadene er større enn først antatt.

Mariann Hole

VANN I FLERE ETASJER: Eiendomsdirektør Mariann Hole sier at de nå vil kartlegge sakdeomfanget.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Vannet har kommet fra taket, samtidig var et takutspring overfylt, og vannet har rent ned diverse steder derfra. Det viste seg også at et sluk var tett, forteller eiendomsdirektør Mariann Hole.

– Det har særlig trengt inn i de øvre etasjene, og mye utstyr har fått vann på seg. Nå må vi få kartlagt skadene.

Hun ble selv overrasket av regnet da hun skulle hente datteren sin i barnehagen. Kort tid etter kom den første telefonen om at vannet hadde trengt inn i skolens lokaler.

– Vi reiste ned til bygget, og så at det var mye vann både i første etasje og oppover i etasjene. Det ble en natt med mye vann og lite søvn, forteller hun.

Foreløpig vet hun ikke hvor store skadene er, men sier at vannskadene foreløpig har fått konsekvenser for studentene.

– De fleste studentene har hatt eksamen, og er ikke på skolen. Det er et mattekull som har hatt forberedende undervisning. Det kunne de fortsette med i bygget i dag, siden det ikke var skader i de rommene.

Hole forteller at de nå har satt opp en del pumper, slik at de er forberedt til neste regnskyll.

Jon Berge

– TA VÆRVARSEL PÅ ALVOR: Jon Berge i IF ber folk om å sjekke både tak, takrenner og avløp for å sikre seg mot skader på boligen når det er meldt kraftig nedbør.

Foto: IF Skadeforsikring/Kilian Munch
Stor pågang

Forsikringsselskapene har også fått merke uværet. Bare hos IF har de fått inn 80 skademeldinger, de fleste på grunn av vannskader. Vann i kjellere, ødelagte tak, raserte markiser. Lista er lang.

– Det er uvanlig mange skader på kort tid på et lite område. Det blir millionkostnader ut av det bare hos oss, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i IF.

De fleste skadene var i private hjem, bare skadene derfra vil komme på over én million kroner. I tillegg fikk en del bedrifter skader, der har ikke forsikringsselskapet oversikt ennå.

Det kraftige regnværet har ført til nye nedbørsrekorder i Oslo. Mellom klokken 16 og 17 i går kom det 44,5 millimeter regn. Klokken 08.00 i dag ble det målt 72,8 millimeter nedbør de siste 24 timene på Blindern.

LES OGSÅ: Voldsomme haglskurer og tordenvær (Østfold)

Artikkelen fortsetter under videoen

Uvær skaper store problemer i Oslo

Slik så det ut nederst i Maridalsveien i Oslo torsdag ettermiddag.

– Sjekk tak og takrenner

I dagene som kommer vil det bli mye ustabilt vær, med mye lokalt regn.

– Men det blir ikke like ille som i Oslo i går, sier statsmeteorolog Børje Johansson.

Jon Berge i IF ber folk om å være på vakt og ta værvarselet på alvor.

– Er det meldt dårlig vær må du sjekke taket ditt og takrennene og se til at vann kan renne i avløp. Ta en sjekk rundt huset ditt der det har vært trøbbel før. Det er grunn til å ta disse advarslene skikkelig på alvor, sier Berge i IF.

– Vil se mer av dette framover

Bjarne Rysstad

VIL ØKE: I går fikk Gjensidige 35 skademeldinger etter uværet i Oslo-området. I morges var det også noen som tok kontakt, så tallet fra Gjensidige vil øke, opplyser Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Foto: Pressefoto / GJENSIDIGE

Også hos Gjensidige, Norges største forsikringsselskap, var det hektisk aktivitet i går kveld. Da ble det meldt om 35 skader relatert til regnskyllet: 30 vannskader og 5 lynskader.

Hvor store pengebeløp det er snakk om vet de ikke ennå, men én slik skade beløper seg ofte på mellom 30 og 50 000 kroner.

– Dette er noe vi bare vil se mer av framover. Det vil komme store regnskyll og det vil bli et stort problem i storbyen i framtida. Avløpsnettet har ikke god nok kapasitet, sier Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige.

– En vanlig sommerdag

Hos enkelte forløp torsdagen mer som vanlig. Og skademeldingene tegner ikke noe bilde av at det har bøttet ned på Østlandet.

Tryg forsikring, som er Norges tredje største forsikringsselskap, merket ikke noe særlig til uværet.

– Vi fikk noen få meldinger om lynnedslag, men torsdagen var stort sett som en vanlig sommerdag, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens.

LES OGSÅ: Heftig lyn- og tordenaktivitet

Det lekker i et tak i ett av byggene i Forskningsparken og de ansatte har satt ut bøtter for å samle opp vannet

De ansatte satte ut bøtter for å samle opp vannet da det begynte å lekke fra et tak på ett av byggene i Forskningsparken torsdag. Foto: Kjetil Horn Hogstad.

Regn i Maridalsveien

Regn i Maridalsveien torsdag.

På Høgskolen i Oslo og Akershus regnet det gjennom taket

Inne på Høgskolen i Oslo og Akershus i Pilestredet torsdag. Foto: Anja Dypvik.

Foto: Carl Steinhagen

Lynnedslag i Oslo torsdag. Foto: Carl Steinhagen.

Se det kraftige lage kaos i trafikken

Se video fra Majorstukrysset og Oslo sentrum fra torsdag ettermiddag. Foto: Rolf Egil Hansen / Hallvard Sandberg.