Hopp til innhold

Sjelden hval skyllet i land

I går strandet en død hval på Nesodden. Nebbhvalen veier nesten tre tonn, og er over seks meter lang. Se bildene!

En død nebbhval skyllet i land ved Blylaget brygge på Nesodden i går kveld.

Hvalen er over seks meter lang og veier nesten tre tonn.

Nesodden Viltnemnd skal nå ta seg av hvalen, og leder for viltnemnda i Nesodden Ragnar Lebesbye sier denne typen hval er uvanlig i Oslofjorden.

Ragnar Nebesbye

Ragnar Lebesbye.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Det er ganske vanlig med hval, men ikke denne hvalen her. I løpet av de siste to-tre årene kun vært en gang før at det har vært en hval her inne som jeg ikke har visst hva har vært for noe.

Lebesbye trodde dette kunne være en grindhval . Ifølge vitenskapelig sekretær i Nordatlantiske sjøpattedyr kommisjon (NAMMCO) Mario Acquarone er dette en nebbhval . Den er litt større og lysere enn grindhvalen, og kjennetegnes ved et karakteristisk nebb.

Acquarone sier det er uvanlig at denne type hval beveger seg så nær land.

– Det er ingen bestemte grenser for hvor hvalen beveger seg. Disse beveger seg ofte i Nordatlanteren, men det er uvanlig at den har kommet i så grunt vann. I tillegg er det uvanlig at den har beveget seg så nær kysten, sier Acquarone.

- Relativt sjelden

Acquarone sier hvalen er relativt sjelden. Ifølge NAMMCOs oversikt fra 1995 finnes rundt 40 000 av disse hvalene i farvannene mellom Grønland og de Britiske øyene.

Video nsps_upload_2009_10_28_15_39_14_4935.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

– Som en kjempestor fisk på land

Den døde hvalen har store sårskader på hele kroppen, noe som også har ført til at blod har rent ut i vannet rundt den. Skadene kommer antagelig fra at dyret har skåret seg på blåskjell og steiner på stranden.

– Den har oppført seg som en stor fisk på land, og har rett og slett sprellet for å komme seg til vann, og det har forårsaket en del sår på kroppen. Ikke minst på halen, og det har også blitt blod i vannet fra disse sårene, sier Lebesbye.

– Det jeg kan tenke meg er at den har jaget etter noe ute i fjorden, og ikke klart å beregne ordentlig og kommet på land. Det er jo ikke noe uvanlig i at hval strander.

Hva skjer nå? Den lukter jo ganske sterkt, og tidligere har man blant annet sprengt strandet hval.

– Først blir det hvalfart, dagen til ende. Men dette er et miljømessig problem. Hensikten med å sprenge er at den skal synke ned på dypt vann og råtne der, men om det er hensiktsmessig å gjøre det i Oslofjorden vet vi ikke enda, sier Lebesbye.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.