Sjelden fugl i Bærum

I går ble et guliriskpar observert hekkende ved Haslum kirke.

Gulirisk

Gulirisken er fotografert ved Haslum kirke 21. juli 2010 av Eyvind Rugland.

Foto: Eyvind Rugland

Bjørn Olav Tveit satt og ventet på bussen på holdeplassen på Haslum da han hørte gulirisken,

– Jeg reagerte med det du nesten kan kalle sjokk og vantro. Jeg satt og ante fred og ingen fare da jeg hørte den umiskjennelige lyden av gulirisk som trekker over hodet mitt.

Tveit ville ha dokumentasjon og løp hjem etter kameraet sitt.

Sendte bombevarsel

Rutinen for fugleinteresserte som observerer en sjeldenhet er å sende sms-varsel slik at andre interesserte kan kaste seg i bilen, evt. på fly (!) for å få se fuglen selv. På internspråket kalles en sjelden fugl en bombe.

Her kan du se observasjonsmeldingen på den lokale siden til Norsk Ornitologisk forening.

Hør Tveit fortelle om da han oppdaget gulirisken.

Det tok ikke lang tid før Eyvind Rugland kom fra Fjellhamar til Haslum og han oppdaget at det var to gulirisker på kirkegården. Så hørte Tveit og Rugland små pipelyder og de skjønte at paret hadde reir med unger i.

Eyvind Rugland tok bildene du ser her nå.

Gulirisk

Gulirisken er i familie med kanarifuglen.

Foto: Eyvind Rugland

Han har fått priser for naturfotografering før.

Bjørn Olav Tveit er med i Norsk Sjeldenhetskomité for fugl.

Tveit har nylig gitt ut fugleguide.

Det er første gang gulirisken er observert hekkende i Norge. Ornitologene har riktignok hatt mistanke tidligere, gulirisken har vært sett rundt Oslofjorden noen ganger, også syngende. Vanligvis hekker den så langt nord som nord-Tyskland.

- Vi kan ikke se dem i reiret, og vi vil ikke klatre opp, de trenger ro. Men vi hører dem og vi ser at foreldrene kommer med mat, sier Bjørn Olav Tveit.

Gulirisken har ungene i reiret et par uker.

– Men vi vet ikke hvor mange dager det er siden eggene ble klekket. Om få dager vil nok Haslum kirkegård mysse av gulirisk.

Gulirisk

Gulirisk heter Serinus serinus på latin.

Foto: Eyvind Rugland

Ungfuglene holder seg i området sammen med foreldrene sine en ukes tid, så utvider de det området de ferdes i. De holder sammen med foreldrene noen uker. De kan finne på å trekke sørover sammen,

– Men så mister de hverandre på ferden.

Gulirisken er en monogam fugl. Hvis hverken mor eller far dør i vinter kommer de antakelig tilbake til Haslum til neste år.