NRK Meny
Normal

Sjekker om losen sovnet

Havarikommisjonen undersøker nå om losen hadde sovnet da sementskipet Crete Cement gikk på grunn utenfor Fagerstrand i Oslofjorden i november.

Crete Cement
Foto: Kystverket

Skipet gikk også ned raskere enn ventet.

- At losen sovnet, er en av forklaringsmulighetene vi ser på, sier havariinspektør Morten Kveim i Havarikommisjonen til Dagbladet .

Ifølge avisen har losen innrømmet overfor mannskaper på sementskipet at han sov da det grunnstøtte ved Aspond innerst i Oslofjorden.

Åpne ventiler

Både losen og overstyrmannen sto på brua under grunnstøtingen, og de er begge mistenkt i saken.

Kystverket ønsker ikke å kommentere opplysningene om at losen kan ha sovet.

Ved siden av navigasjonsfeilen, ser Havarikommisjonen også nærmere på en rekke åpne ventiler og rørgater mellom skottene i båten.

Sankt svært raskt

Disse skal etter reglene være stengt når skipet er i fart, men fordi de var åpne, sank skipet svært raskt, skriver avisen.

- Skipet gikk ned raskere enn man skulle tro, sier havariinspektør Kveim.

Det Bahamas-registrerte skipet grunnstøtte ved 6.45-tiden om morgenen 19. november. Skipet hadde 4.500 tonn sement og mye diesel og olje om bord.

Heves over helgen

1. desember var alle tanker som det var mulig å få tømt, tomme for olje.

To tanker med bunkersolje er forseglet og vil forbli i skipet når det heves fra fjorden. Det er anslagsvis 70 kubikkmeter olje igjen i havaristen.

I løpet av helgen skal kranfartøyet «Uglen» være på plass ved Fagerstrand for å rigge seg til ved skipets akterende. Planen er at hevingen skal starte mandag morgen.

Oljeberedskapen forsterkes

Oljeberedskapen vil forsterkes fra søndag morgen. Oljelensene som ligger rundt skipet vil bli snevret inn sklik at kranfartøyet skal kunne ligge utenfor lensene.

Hevingen av skipet er planlagt å være avsluttet tirsdag kveld, men skipet vil ifølge Kystverket sannsynligvis bli liggende noen dager inne i lensen mens sleping forberedes. Planen er at skipet skal slepes til Sjursøya for lossing av sementen som er inne i skipet.

Nødlossing av skipet «Crete Cement»

Nødlossing av skipet «Crete Cement»

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX