NRK Meny
Normal

Siste kveld før VM i kaffekoking

Langfredag gjennomførte Alexander Lenouvel Hansen siste øving på hvordan han best skal bruke sine 15 minutter i Seattle.

Alexander Lenouvel Hansen

– De fleste starter med kaffe som deltidsjobb og så vokser det kanskje til å bli en hobby. For meg er det hva jeg ønsker å gjøre resten av livet.

Foto: John Ivar Sørreime

Alexander Lenouvel Hansen ble norgesmester i kaffekoking for fire uker siden. Før det visste han ikke at han ville komme videre til VM i barista i Seattle for å konkurrere mot 52 andre landsmestere. Lørdag reiser han og torsdag klokka 19.00 norsk tid skal han opp i 4 espresso, 4 cappuccino og 4 kaffedrikker han har funnet på sjøl.

– Siden jeg vant NM har jeg bare øvd. Fra 7 om morgenen til 23 om kvelden, sier Alexander Lenouvel Hansen.

Med kaffe som med vin

Det mest interessante med kaffe er opprinnelsen, mener VM-utfordreren. Kaffebønner reagerer ulikt på kverner, vannet, melken. Dette må Alexander forstå seg på.

– Det er med kaffe som med vin. Planter fra forskjellige land gir ulik aroma. De fleste kaffebønner havner i industrien, en liten prosentandel holder høyere kvalitet og havner i spesialbutikker.

Kaffekoking på høyt nivå er en ny bransje. Detaljkunnskapen om hvordan det gjøres best diskuteres og deles.

– Det er mange som eksperimenterer med trykk og vann, og ikke minst brenneprofil. Kaffen kommer som råkaffe, den brennes her. Hvordan fremheves syre, fruktighet og fylde. Det gjelder å finne en riktig balanse.

Helt kontrollert vann

For at alle i VM skal ha like konkurranseforhold filtrerer man vannet helt rent. Alle VM har nøyaktig det samme vannet, oppskriften er hemmelig.

– Man filtrerer vannet til det er tilnærmet batterivann, helt flatt. Så tilsetter man mineralene. Sammensetningen av vannet har mye å si for smaken.

Under konkurransen skal de 12 kaffedrikkene lages i løpet av 15 minutter, hvert sekund teller. De første 2,5 minuttene av kvarteret skal Alexander bruke til å sette kaffekokingen sin inn i en faglig sammenheng. Han presenterer en familie i Honduras. En ordentlig familie, med en liten kaffeplantasje.

– Konseptet mitt nå er mikroklima. Kaffefarmens to ytterpunkter har kun 500 lengdemeter og 100 meter høydeforskjell. Kaffen fra disse punktene smaker vidt forskjellig.

Han forklarer så dommerne hvordan han tar hensyn til de to åkrenes kaffebønner når han til slutt bruker de siste 12 og et halvt-minuttene til å brygge 4 espresso, 4 cappuccino og 4 kaffedrikker han har funnet på sjøl.

Alexander Lenouvel Hansen

– Melk mellom 50 og 60 grader er søtere og fremhever en god kaffesmak. En kaffe med melk som er rundt 54-56 grader vil kjennes lunka ut, men den vil smake bedre.

Foto: John Ivar Sørreime
Alexander Lenouvel Hansen

– I Norge har vi en brennegrad som fremhever friskhet og fruktighet, mens i Italia og USA vil de ha en mørkere og fyldigere kaffe med kraftigere smak. Mange ønsker å lære av Norge, de flytter hit for en periode. Norge har lenge vært på topp. Vi er kanskje det landet i verden med høyest kvalitet på kaffe.

Foto: John Ivar Sørreime
Alexander Lenouvel Hansen

Alexander Lenouvel Hansen sier at han vil være veldig fornøyd med å komme blant de 20 beste. En 12-plass ville vært helt utrolig.

Foto: John Ivar Sørreime