Alexander Lenouvel Hansen ble norgesmester i kaffekoking for fire uker siden. Før det visste han ikke at han ville komme videre til VM i barista i Seattle for å konkurrere mot 52 andre landsmestere. Lørdag reiser han og torsdag klokka 19.00 norsk tid skal han opp i 4 espresso, 4 cappuccino og 4 kaffedrikker han har funnet på sjøl.
– Siden jeg vant NM har jeg bare øvd. Fra 7 om morgenen til 23 om kvelden, sier Alexander Lenouvel Hansen.
Med kaffe som med vin
Det mest interessante med kaffe er opprinnelsen, mener VM-utfordreren. Kaffebønner reagerer ulikt på kverner, vannet, melken. Dette må Alexander forstå seg på.
– Det er med kaffe som med vin. Planter fra forskjellige land gir ulik aroma. De fleste kaffebønner havner i industrien, en liten prosentandel holder høyere kvalitet og havner i spesialbutikker.
Kaffekoking på høyt nivå er en ny bransje. Detaljkunnskapen om hvordan det gjøres best diskuteres og deles.
– Det er mange som eksperimenterer med trykk og vann, og ikke minst brenneprofil. Kaffen kommer som råkaffe, den brennes her. Hvordan fremheves syre, fruktighet og fylde. Det gjelder å finne en riktig balanse.
Helt kontrollert vann
For at alle i VM skal ha like konkurranseforhold filtrerer man vannet helt rent. Alle VM har nøyaktig det samme vannet, oppskriften er hemmelig.
– Man filtrerer vannet til det er tilnærmet batterivann, helt flatt. Så tilsetter man mineralene. Sammensetningen av vannet har mye å si for smaken.
Under konkurransen skal de 12 kaffedrikkene lages i løpet av 15 minutter, hvert sekund teller. De første 2,5 minuttene av kvarteret skal Alexander bruke til å sette kaffekokingen sin inn i en faglig sammenheng. Han presenterer en familie i Honduras. En ordentlig familie, med en liten kaffeplantasje.
– Konseptet mitt nå er mikroklima. Kaffefarmens to ytterpunkter har kun 500 lengdemeter og 100 meter høydeforskjell. Kaffen fra disse punktene smaker vidt forskjellig.
Han forklarer så dommerne hvordan han tar hensyn til de to åkrenes kaffebønner når han til slutt bruker de siste 12 og et halvt-minuttene til å brygge 4 espresso, 4 cappuccino og 4 kaffedrikker han har funnet på sjøl.