NRK Meny
Normal

Siktet 15-åring varetektsfengsles i to nye uker

ASKER OG BÆRUM TINGRETT/NRK: Jenta fra Bærum som er siktet for drapet på en ansatt på en institusjon i Vollen i Asker ble tirsdag fremstilt for forlenget varetekt.

Iselin Håvarstein

TO NYE UKER: Aktor Iselin Håvarstein hadde på forhånd bedt om at jenta skulle sitte to nye uker i varetekt.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Den drapssiktede jenta (15) møtte selv i retten tirsdag. Hun var påført håndjern og ble fulgt inn i rettssal 10 av flere politibetjenter.

Etter kort tid bestemte retten at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører på grunn av jentas unge alder.

Fengles i to nye uker

Cecilie Nakstad

ØNSKET JENTA LØSLATT: 15-åringens forsvarer Cecilie Nakstad mener jenta burde vært løslatt, fordi politiet ikke har et bedre alternativ enn Bredtveit.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Like etter klokken 16.00 var møtet ferdig. Da hadde retten bestemt at 15-åringen skal fengles i to nye uker og at hun fortsatt skal sitte i Bredtveit fengsel.

Fordi jenta er så ung kan hun ifølge straffeprosessloven kun fengsels i to uker uten en ny kjennelse.

– Det var fengsling under henvising til en gjentagelsesfare, sier aktor Iselin Håvarstein til NRK.

Begjærte jenta løslatt

Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt er en landsdekkende anstalt for kvinnelige forvaringsdømte, domfelte og varetektsfengslede med et høyt sikkerhetsnivå.

15-åringens forsvarere sier jenta var forberedt på utfallet av dagens møte, selv om forsvareren mente at hun burde løslates.

– Jeg mener at hun ikke bør sitte på Bredtveit fengsel. Hun burde hatt et annet alternativ i psykiatrien eller via barnevernstjenesten, sier Cecilie Nakstad.

Ifølge aktor Iselin Håvarstein finnes det ikke noen bedre alternativer.

– Jeg skjønner at det er en belastning for hun som er så ung, og det er ikke ideelt. Men det er en vurdering som man gjør opp imot alvoret i saken, og behovet for at hun blir holdt på institusjon og under kontroll. Og da er Bredtveit det eneste vi har å tilby nå, sier Håvarstein.

Anna Kristin Gillebo Backlund

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund var ansatt for å passe på 15-åringen som nå er siktet for drapet.

Foto: Kristine Hirsti/Privat / NRK/

Skal etterhvert flyttes til Bergen

15-åringen skulle etter planen flyttes fra kvinnefengselet på Bredtveit i Oslo til Bjørgvin fengsel i Bergen i begynnelsen av desember. Det er nå utsatt til 15. januar.

– Bergen er et bra alternativ. Men nå er det utsatt fordi man er avhengig av en søknad om ytterlige ressurser. Jeg mener de ressursene må hostes opp med en gang, sier forsvareren.

Ifølge Nakstad la også retten vekt på at politiet må finne et annet alternativ enn Bredtveit.

– Hun sitter mye isolert på cellen sin og hun sier at hun takler det greit. Men hun får jo ikke noe spesiell oppfølging, selv om hun kanskje får noe mer enn en voksen som sitter i isolasjon. Så spørsmålet er hvordan dette går på sikt.

Ansatte hadde voldsalarm

Mens jenta sitter i varetekt pågår fortsatt politietterforskningen for fult. Flere vitneavhør gjenstår, samt analyse av elektroniske spor og beslag.

Ifølge Budstikka skal voldsalarmer, som de ansatte skal ha hatt tilgang til, ha en sentral del i etterforskningen. Ifølge avisen har det ikke kommet frem at alarmen ble utløst.

– Jeg kan bekrefte at det er ett ledd i etterforskningen. De ansatte hadde en voldsalarm fra politiet som de brukte da de var ute, men de hadde den ikke på da de var inne, sier Håvarstein til NRK.

Ifølge aktor vil rettsaken mot jenta starte en gang før påsken 2015.