Hopp til innhold

Siktedes advokat raser mot politiet

Kim Gerdts, forsvarer for mannen som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken, truer med erstatningskrav dersom det viser seg at klienten er uskyldig.

Advokat Kim Gerdts

Advokat Kim Gerdts mener politiet oppfører seg som om klienten hans er mistenkt for Sigrids forsvinning, og ikke bare siktet for falsk forklaring.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Dersom det viser seg at han ikke har noe med saken å gjøre, er det en gedigen politiskandale. Det vil kunne utløse et mulig erstatningskrav, sier Gerdts til NRK.

Politiet bekreftet i går at en person var siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken.

Etter det NRK erfarer, ble mannen, som er i slutten av 20-årene, siktet mandag denne uken. Politiet ransaket leiligheten hans, og har blant annet undersøkt mobiltelefonen hans og bilen til mannens foreldre.

– Hundesøk etter falske forklaringer?

I dag gikk politiet inn i boligblokken der mannen, som tidligere er dømt for overfallsvoldtekt og blotting i Bergen, bor. Politiet hadde med seg en hund og gjennomførte undersøkelser.

Dette reagerer Gerdts på.

– Har politiet fått hunder som kan søke etter falske forklaringer, da? For det er jo det han er siktet for, sier forsvareren.

Hunden politiet hadde med seg i aksjonen, skal være spesialtrent til å markere ved blod, sæd og andre kroppsvæsker. Etter det NRK kjenner til, brukes slike hunder til grovsøk etter kroppsvæsker. Hvis hunden markerer, vil politiet bruke andre tekniske hjelpemidler som også kan påvise spor som er forsøkt vasket bort.

Gerdts mener politiets opptreden gjør at de i praksis har mistenkt klienten hans, og at han derfor vil kreve dokumentinnsyn.

Gerdts har hele tiden kalt siktelsen mot klienten for en «skinnsiktelse».

– Jeg stiller meg veldig undrende til siktelsen og mener det er en «skinnsiktelse» politiet benytter for å gi et skinn av legitimitet for å foreta de tvangsmidler de har gjort. Han er siktet for å ha forklart seg uriktig om en observasjon fra balkongen, og så dundrer politiet inn med ransaking av leilighet, telefoner, biler og leter etter DNA, og det har ingenting med den foreliggende siktelsen å gjøre. Det er helt andre ting de prøver å finne bevis for, mener han.

– Jeg har snakket med klienten min om det, og han ønsker å bringe dette inn for noen som kan vurdere det, og det er jo Spesialenheten for politisaker som er de nærmeste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet aksjonerer mot en boligblokk på Østensjø fredag 31.08.2012

Politiet aksjonerte fredag mot blokken der den siktede mannen bor.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

Politiet mener siktet har forklart seg uriktig bevisst

Politiet sier til NRK fredag at de mener den siktede bevisst har forklart seg uriktig.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier at den siktede har gitt to ulike forklaringer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Når en person velger bevisst å forklare seg uriktig til politiet, er det veldig alvorlig. Det kan vanskeliggjøre vår etterforskning, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Hun vil ikke gå i detalj på hva mannen har forklart, som var galt, men opplyser at han har gitt to ulike forklaringer.

– Vi mener å ha avdekket det han har opplyst, som er galt. Avhøret politiet gjorde mandag, tok sikte på å avdekke at han bevisst forklarte seg uriktig. Det var en villet handling, sier Rohde.

Politiet vil ikke svare på ytterligere spørsmål knyttet til siktede.

– Siktede har selv uttrykt usikkerhet

Gerdts påpeker at siktede selv har sagt til politiet at han er usikker på hvor mye av informasjonen han har gitt politiet, som kan være påvirket av det han har lest eller hørt av andre.

– Han har selv uttrykt usikkerheten som ligger i at han kan ha sammenblandet hva han selv husker å ha sett, og hva han har lest i media. Det har han vært tydelig på, sier Gerdts.